Poliţiştii de combatere a criminalităţii organizate, cu sprijinul celor de la Direcţia Operaţiuni Speciale şi procurorii D.I.I.C.O.T. din Ploieşti au efectuat 23 de percheziţii la sediile unor firme şi la locuinţele unor persoane, care ar fi cauzat un prejudiciu de peste 20.000.000 de lei, prin fraude economice.45 de mandate de aducere au fost puse în aplicare şi au fost ridicaţi peste 1.000.000 de lei, în valută şi lei.

La data de 13 septembrie a.c., poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Ploieşti şi procurorii D.I.I.C.O.T. – B.T. Ploieşti au destructurat 2 grupări infracţionale organizate, specializate în infracţiuni de evaziune fiscală, delapidare şi spălarea banilor, care ar fi acţionat cu precădere în domeniul construcţiilor civile şi industriale.

Din cercetări a reieşit că, în perioada 2014 – 2016, membrii grupării ar fi folosit în activitatea infracţională mai multe firme inactive, iar pentru a îngreuna tragerea la răspundere penală, ar fi numit ca administratori de drept ai societăţilor controlate persoane cu situaţie materială precară şi fără pregătire în domeniu, în schimbul unor sume modice de bani.

Prin intermediul agenţilor economici controlaţi, cei în cauză ar fi emis numeroase facturi fiscale fictive, pe numele unor firme interesate din ţară.

Contravaloarea acestora era ulterior achitată în întregime sau în parte, iar sumele obţinute ar fi fost redirecţionate către societăţile cu comportament inadecvat, retrase în numerar şi restituite plătitorilor, după reţinerea unui comision anterior negociat.

În fapt, lucrările de construcţii sau serviciile de publicitate înscrise în facturile fiscale fictive nu ar fi fost efectuate, sau ar fi fost efectuate în regie proprie ori ,,la negru”, de către beneficiarii facturilor.

Prejudiciul total cauzat prin intermediul circuitului artificial conceput pentru a crea aparenţa deducerii legale de T.V.A. şi diminuarea masei impozabile a fost estimat la 20.238.000 de lei, iar valoarea sumei care ar fi făcut obiectul infracţiunii de spălarea banilor depăseşte 29.000.000 de lei.

În urma percheziţiilor, au fost ridicaţi 480.000 de lei, 120.000 de euro şi 2.700 de dolari, asupra cărora se vor institui măsuri asigurătorii, în vederea recuperării prejudiciului.

Au fost puse în executare 45 de mandate de aducere, persoanele depistate fiind conduse la sediul D.I.I.C.O.T., pentru audieri.

La acţiune au participat şi poliţişti de combatere a criminalităţii organizate Bucureşti, Suceava, Constanţa, Harghita, Vrancea, precum şi jandarmi.