Împlinirea a 100 de ani de la anexarea Cadrilaterului la România a fost celebrată şi la Ploieşti prin expoziţia de documente şi fotografii dedicate Păcii de la Bucureşti din data de 10 august 1913, care a consfinţit sfârşitul celui de-al doilea Război Balcanic.
Evenimentul a fost organizat în sala paşilor pierduţi din Palatul Culturii de către Muzeul Naţional de Istorie şi Muzeul Judeţean de Istorie şi Consiliul Judeţean. De la Bucureşti a participat chiar Ernest Oberländer-Târnoveanu , director general al Muzeului Naţional de Istorie.
Scopul evenimentul a fost să evoce momentul în care România a tranşat pentru prima dată un conflict regional, plasându-se la final în postura de lider balcanic. Bulgaria declanşase război cu Serbia, Muntenegru, Grecia, Imperiul Otoman pentru a căpăta cât mai multe teritorii şi pentru o poziţie de lider în zonă. Intervenţia armată a României a determinat însă Bulgaria să ceară pace, iar statul român a luat Cadrilaterul, un teritoriu bulgar de 7000 de km2, din sudul Dobrogei drept compensaţie. O populaţie de 286.000 de locuitori, majoritari bulgari intra în componenţa Regatului României.
De asemenea Pacea de la Bucureşti coordonată de guvernanţii români, România îşi asuma rolul de lider şi arbitru în Balcani.
Teritoriul respectiv va fi recuperat de bulgari în septembrie 1940, la presiunile Germaniei, prin tratatul de la Craiova.