Operatorul de salubritate din Ploieşti, Rosal Grup, a anunţat că nu va mai ridica gunoiul menajer de la populaţie pentru că administratorul gropii de gunoi de la Boldeşti Scăeni nu mai permite intrarea maşinilor Rosal în rampă până ce nu va fi plătită taxa de mediu.

După întâlnirea ADI Deşeuri,criza gunoiului s-a rezolvat pentru o lună, după cum a anunţat Primăria Ploieşti într-un comunicat de presă. Ce se va întâmplă după ce va trece luna de graţie...nu prea se ştie....

Taxa a fost impusă de către Guvern de la 1 ianuarie 2017 operatorilor rampelor depozitare a gunoaielor şi reprezintă 80 de lei pe fiecare tonă de gunoi adusă. Operatorul rampei din Boldeşti a ameninţat din ianuarie că nu va suporta singur această taxă şi că va taxa operatorul de salubritate, acesta la rându-i a făcut apel către primăriile cu care are contract, dar situaţia nu a fost rezolvată.

Până la urmă ADI Deşeuri a votat majorarea tarifului cu 0,30 de bani ca urmare a creşterii salariului minim, încă insuficient faţă de pretenţiile operatorilor.

Cei doi operatori, Rosal şi Vitalia, au promis să semneze un nou act adiţional la contract, astfel încât gunoiul să fie ridicat, urmând ca diferenţele la cheltuieli să fie suportate pentru o perioadă de către Rosal. Acest acord ar urma să fie valabil timp de o lună.

Soluţia este una de compromis şi ar putea asigura doar pentru o lună colectarea deşeurilor, după aceea încă nu se ştie cum va fi soluţionată problema.

Ploieştiul face parte, alături de toate localităţile din judeţ, din Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitara “Parteneriatul pentru Managementul Deşeurilor Prahova” (ADI Deşeuri), asociaţie care a fost desemnată să gestioneze serviciul de salubrizare de pe teritoriul Judeţului Prahova.

Rosal Grup SA este  operatorul desemnat câştigător al procedurii de atribuire a contractului de concesionare a gunoiului pentru Ploieşti şi 33 de alte localităţi din Prahova (zonele 2 şi 6). Contractul are o valoare de aproximativ 329 milioane lei (în jur de 73 milioane euro) şi se întinde pe durata a opt ani.