Filarmonica „ Paul Constantinescu ” vă aşteaptă joi, 20 octombrie, de la ora 19.00, la un Concert Simfonic deosebit prin diversitatea lucrărilor şi profesionalismul celor doi principali protagonişti : Dirijorul Walter Hilgers şi Solistul Laurenţiu Sima.

Pe cei doi îi apropie pasiunea comună pentru acelaşi instrument : tuba. „Tuba”, în limba latină, înseamnă „trompetă/trâmbiţă”, deşi instrumentul pe care-l cunoaştem sub denumirea de „tubă” este cel mai grav dintre alămurile unei orchestre.

 Alături de Uvertura „Egmont” şi celebra Simfonie a V-a („a Destinului”) de Ludwig van Beethoven, veţi audia Concertul pentru tubă bas şi orchestră de Ralph Vaughan Williams şi Dansul Ţărănesc nr. 2 pentru tubă bas şi orchestră de Ionel Dumitru.

Concertul pentru tubă bas şi orchestră de Ralph Vaughan Williams a fost compus între anii 1953-1954 pentru a marca cea de-a 50-a aniversare a London Symphony Orchestra, şi este dedicat tubistului solist al acesteia.

Dacă prima parte relevă resursele unei virtuozităţi nebănuite ale instrumentului, reluate şi în ultima parte, în schimb Romanza acestei compoziţii, ce nu durează mai mult de un sfert de oră, este cuceritoare. A fost primul concert important compus pentru acest instrument, şi rămâne una dintre lucrările celebre de acest gen. 
Ionel Dumitru a rămas în amintirea tuturor ca un adevărat vrăjitor al tubei.

Dansul ţărănesc Nr.2 este o bijuterie, una dintre puţinele compoziţii în care este invocate ethosul popular. 
Simfonia a V-a este lucrarea Beethoveniană cea mai celebră. Ea ilustrează noţiunea de temă. Aceasta, compusă din trei note scurte şi una lungă, celulă ritmică elementară, poate fi regăsită în toată muzica şi toată poezia lumii şi în cea mai mare parte a operei beethoveniene, dar dezvoltarea ei este cea care, în Simfonia a V-a, în toate mişcările şi în mii de maniere, o face unică, singulară, devenind astfel Tema Destinului.

Concertul va fi precedat de intonarea imnului României şi a celui regal cu ocazia Zilei Armatei şi a zilei de naştere a Majestăţii Sale, Regele.