Cauţiunea de 300.000 de lei, impusă de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Ploieşti stilistei Adina Buzatu, într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani, a fost redusă, joi, la aproape jumătate, de magistraţii Tribunalului Prahova, potrivit reprezentanţilor instanţei de judecată, citaţi de Agerpres.

Magistraţii au admis plângerea formulată de Adina Buzatu faţă de măsura controlului judiciar pe cauţiune, reducând cauţiunea la suma de 160.000 de lei. Totodată, judecătorii au înlăturat interdicţia impusă Adinei Buzatu de a nu depăşi limitele teritoriale ale României fără încuviinţarea prealabilă a procurorului.

Adina Buzatu şi scriitorul Eugen Burada au fost puşi sub control judiciar pe cauţiune stabilită la câte 300.000 lei, într-un dosar privind fapte de evaziune fiscală şi spălare de bani. Aceeaşi măsură a controlului judiciar pe cauţiune a fost luată şi faţă de alţi inculpaţi.

Poliţiştii de investigare a criminalităţii economice din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IJP) Prahova, împreună cu procurori ai PCA Ploieşti, au efectuat, săptămâna trecută, 34 de percheziţii în municipiul Bucureşti şi în judeţele Prahova, Ilfov, Suceava, Iaşi, acţiunea vizând un grup infracţional specializat în săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare a banilor.  

Acţiunea autorităţilor a vizat un grup infracţional specializat în săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare a banilor. Astfel, anchetatorii susţin că, în perioada 2012-2014, persoanele bănuite ar fi creat un circuit fiscal fictiv, în vederea reducerii bazei de impozitare a sumelor datorate bugetului de stat.

Astfel, 20 de societăţi comerciale ar fi înregistrat, în evidenţele contabile, cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale având drept scop sustragerea de la plata taxelor şi impozitelor. Concret, prin intermediul acestor firme ar fi fost efectuate operaţiuni bancare (retrageri de numerar) pentru acte comerciale care nu ar fi avut loc în realitate, susţin anchetatorii.

Prejudiciul în acest dosar ar fi de aproape 38 de milioane de lei.