Primăria Oraşului Sinaia cere soluţionarea de urgenţă a situaţiei create. În fapt, lucrurile se prezintă astfel:
Festivalul Sinaia Forever se află la cea de-a XXII -a ediţie. Este singurul eveniment cultural dedicat oraşului, iar prima sa ediţie a fost organizată pentru a celebra 300 de ani de la construirea Mânăstirii oraşului Sinaia (1695 – 1995). Timp de 21 de ani locul de desfăşurare al acestui eveniment a fost compus din Bulevardul Carol I şi strada Octavian Goga. Aici se amplasează decorurile,expoziţiile, zonele interactive, zona de alimentaţie, zona de comerţ şi tot aici au loc manifestările culturale (parada, teatrul,defilările, proiecţii, concerte etc).
Afluxul mare de turişti şi buna reputaţie în mediul administrativ şi jurnalistic au condus la recunoaşterea acestui eveniment drept unul de înaltă ţinută, eleganţă şi bun gust. Acest fapt este confirmat şi de numarul mare al participanţilor, ediţia din 2015 atingând 50.000 de oameni prezenţi la faţa locului.
De la lansarea acestui eveniment local şi până în prezent nu au existat incidente care să conducă la un plan de relocare sau schimbare a conceptului. Evenimentul a primit reacţii pozitive din mediul economic, antreprenorial, turistic şi instituţional.
Nu vrem să discutăm mai mult despre impactul pozitiv asupra turismului sinăian, despre implicarea micilor sau marilor antreprenori sau despre accesibilizarea culturii într-un oraş care se străduieşte să devină staţiune turistică de interes european, în condiţiile în care statutul său actual este mai degrabă de localitate de tranzit pe DN1.
Sinaia este o staţiune turistică, cu o istorie pe măsură, iar intruziunea poliţiei judeţene în aspectele sociale şi culturale ale oraşului, fără a oferi argumente viabile, reprezintă un abuz asupra locuitorilor şi turiştilor din această zonă.
Temele diferite abordate în cadrul acestui festival au o importanţă majoră în viaţa de zi cu zi a localităţii. Vorbim de un oraş mic, care nu are acces facil la cultură şi spectacole. Cu toate că importanţa istorică a acestui oraş în dezvoltarea statului modern este de netăgăduit. De-a lungul anilor sinăienii şi turiştii prezenţi în această perioadă la Sinaia au putut să se bucure gratuit de teatru, concerte, balet în aer liber, reprezentaţii sportive şi culturale.
Au existat ateliere ale celor mai reprezentative ONG-uri din ţară, dar am găzduit cu plăcere şi activităţi ale instituţiilor statului: Pompieri, Salvamont, Inspectoratul pentru Situaţii
Ieri, 24.08.2016, cu o săptămână inaintea deschiderii acestui eveniment, ne confruntăm cu o situatie inexplicabila. Avizul negativ de blocare a traficului auto în zona centrala, mai exact pentru Bulevardul Carol I.
AVIZUL NEGATIV A FOST EMIS CU DOAR CÂTEVA ZILE ÎNAINTEA EVENIMENTULUI, DE CATRE INSPECTORATUL JUDETEAN DE POLITIE PRAHOVA. Motivul invocat este prioritatea masinilor, nu a pietonilor (anexat, gasiti corespondenta cu IJPPH).
Reamintim ca statiunea Sinaia se confrunta de ani buni, in fiecare sezon si sfarsit de saptamana cu blocaje ale traficului pe raza DN1, fara a avea in desfasurare evenimente culturale. Este de notorietate blocajul Nistoresti-Busteni.
Reamintim cititorilor ca Sinaia este singura statiune de pe Valea Prahovei care are o sosea de centura.
Consideram raspunsul organului de politie o lipsa de asumare a gestionarii traficului rutier si pietonal incalcand doua Hotarari ale Consilului Local Sinaia ( HCL 115/2006 si HCL 14/2016 -anexa ) si folosirea discriminatorie a legii in defavoarea Orasului Sinaia si a locuitorilor sai.
Totodata, subliniem riscul major pe care il atrage o posibila desfasurare in comun a traficului pietonal si rutier pe durata festivalului, fapt pe care Politia Sinaia si IJPPH il desconsidera total, Primaria Sinaia neputand gestiona in aceasta situatie traficul pietonal pe zona centrala.Programul evenimentului si activitatile au atras deja suprasolicitarea unitatilor de cazare din Sinaia si Busteni, insumand 12.000 de locuri de cazare.