Naţionaliştii europeni, în frunte cu Marine Le Pen, preşedinta Frontului Naţional din Franţa, vin iar în România pentru a participa, la Casinoul din Sinaia, la o discuţie despre "problemele actuale al UE", scrie Digi 24. Reuniunea va avea loc sâmbătă şi este organizată de Mişcarea pentru Europa Naţiunilor şi a Libertăţilor, vehiculul politic al grupului Europa Naţiunilor şi a Libertăţii din Parlamentul European. Liderii extremei drepte au fost în România şi în decembrie 2015 şi au vorbit, chiar la Palatul Parlamentului, despre "dictatura pe care astăzi o dă UE", despre "graniţe între naţiuni" şi despre milioanele de imigranţi ilegali care "vin să ne distrugă bunăstarea".

La fel ca în decembrie 2015, de organizarea şi promovarea reuniunii de la Sinaia s-a ocupat eurodeputatul român Laurenţiu Rebega, fin al co-preşedintelui ALDE Daniel Constantin şi politician urmărit penal în dosarul spălării de bani şi luării de mită de la Ministerul Agriculturii.

Laurenţiu Rebega este prahovean şi a fost o perioadă vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Prahova. A fost ales europarlamentar pe listele PSD-PC, iar ulterior i-a abandonat pe socialiştii din PE pentru a se alătura grupului de extremă dreaptă din Parlamentul European

Invitatul de seamă al reuniunii de la Sinaia este Marine Le Pen, lider al Frontului Naţional din Franţa, mişcare politică de dreapta, cu caracter xenofob, conservator şi antisemit. De-a lungul timpului, numele acesteia a apărut în numeroase scandaluri.

Cel mai recent, Panama Papers. Presa franceză a relatat că "primul cerc de apropiaţi ai preşedintei Frontului Naţional" ar fi creat un sistem sofisticat (societăţi-paravan şi facturi false) - între Hong Kong, Singapore, Insulele Virgine Britanice şi Panama - pentru a scoate bani din Franţa evitând controalele serviciilor franceze pentru prevenirea spălării banilor.

Anul trecut, critici aprinse au fost formulate împotriva liderului Frontului Naţional după ce Marine Le Pen a postat pe o reţea de socializare fotografia unui jurnalist decapitat de gruparea teroristă Stat Islamic.

Pe parcursul anului 2014, au fost formulate mai multe acuzaţii de alimentare a Frontului Naţional şi a lui Jean-Marie Le Pen, fondatorul formaţiunii, cu bani ruseşti. Partidul a primit 9 milioane de euro de la o bancă din Cehia controlată de ruşi, fapt admis de Marine Le Pen, în timp ce la tatăl acesteia au ajuns, cu titlul de împrumut, alte 2 milioane de euro, de la un fost ofiţer KGB. Ulterior, după ce hackeri au publicat mii de convorbiri şi schimburi de e-mailuri între un oficial de la Kremlin şi un apropiat al lui Le Pen, s-a aflat că aceasta ar fi fost de acord să susţină referendumul în urma căruia Crimeea a fost anexată Rusiei, sprijin care s-ar fi materializat într-un interviu din februarie 2015.

Marine Le Pen va candida la alegerile prezidenţiale din Franţa din 2017, iar sondaje efectuate la sfârşitul anului trecut o dădeau drept competitor cu şanse în cursa pentru Elysee.

Pe lângă liderul grupului ENF, vor mai lua cuvântul la reuniunea de la Sinaia eurodeputaţii Marcel de Graaff (Olanda), Edouard Ferrand (Franţa), Franz Obermayr (Austria) şi Laurenţiu Rebega, dar şi alţi politicieni de extremă dreaptă din Cehia şi Italia.