Alegerile locale din acest an se desfăşoară după reguli noi.

Astfel, orice contribuţie/donaţie către vreun candidat sau către un partid  trebuie declarată  la Autoritatea Electorală Permanentă.,iar dacă suma donată este mai mare de 10.500 de lei, aceasta trebuie virată prin cont bancar.

Există chiar şi plafoane maximale pentru fiecare categorie de candidaţi şi liste de candidaţi.

  1. Liste candidaţi pentru consiliul local al unei comune – 1.050 lei (235 euro)
  2. Liste candidaţi pentru consiliul local al unui oraş - 3.150 lei  (705 euro)
  3. Liste candidaţi pentru consiliul local al unui municipiu – 5.250 lei (1.175 euro)
  4. Liste candidaţi pentru consiliul local al unui municipiu reşedinţă de judeţ – 31.500 lei (7.052 euro)
  5. Liste candidaţi pentru consiliul judeţean - 105.000 lei (23.507 euro)
  6. Candidat pentru funcţia de primar al unei comune – 5.250 lei (1.175 euro)
  7. Candidat pentru fucţia de primar al unui oraş – 7.350 lei (1.645 euro)
  8. Candidat pentru funcţia de primar al unui municipiu – 10.500 lei (2.351 euro)
  9. Candidat pentru funcţia de primar al unui municpiu reşedinţă de judeţ – 52.500 lei (11.753 euro)

Candidatul nu trebuie să ţină evidenţa contribuţiilor şi a cheltuielilor pentru campania electorală ci trebuie desemnat un mandatar financiar pentru acest lucru. Acesta trebuie să deschidă conturi bancare pentru campania electorală. Toate operaţiunile de încasări şi plăţi se fac numai prin conturile bancare deschise în acest sens. Contul bancar central pentru campania electorală se deschide numai de către un partid şi poate fi alimentat doar până pe 6 mai 2016. Din contul bancar pentru campania electorală la nivel judeţean se pot face plăţi numai pentru cheltuielile electorale efectuate la nivelul respectiv.

Campania electorală pentru alegerile locale poate fi finanţată numai din două surse: contribuţiile partidelor şi contribuţiile candidaţilor.

În cel mult 48 de ore de la data transferului unei sume de bani în contul bancar pentru campania electorală deschis la nivel central, partidul are obligaţia de a preda mandatarului financiar coordonator o declaraţie cu indicarea sursei contribuţiei.  Fondurile obţinute astfel trebuie declarate la Autoritatea Electorală Permanentă de către mandatarul financiar în termen de 5 zile de la data efectuării transferului. Sumele de bani transferate în cont pot fi folosite numai după data declarării acestora la Autoritatea Electorală Permanentă.

Partidul poate transfera, din contul bancar central pentru campania electorală sume de bani în conturile bancare de campanie deschise la nivel local, cu respectarea plafonului legal maxim al contribuţiilor electorale

Contribuţiile candidaţilor pentru campania electorală pot proveni exclusiv din veniturile proprii; donaţii primite de la persoane fizice; împrumuturi de la persoane fizice sau contractate cu instituţii de credit.

Contribuţiile pentru campania electorală pot fi depuse sau virate de către candidaţi în conturile bancare deschise pentru campania electorală, sub condiţia ca în cel mult 48 de ore de la data depunerii unei sume de bani în contul bancare deschis pentru campania electorală, candidatul să predea mandatarului financiar desemnat la nivel local o declaraţie privind provenienţa contribuţiei electorale

Donaţiile primite de către candidaţi drept contribuţii pentru campania electorală trebuie să fie primite doar de la persoane fizice, donaţia primită de la o persoană fizică nu poate depăşi valoarea de 210.000 lei. Donaţiile cu o valoare mai mare de 10.500 de lei pot fi primite de candidaţi numai prin conturile bancare proprii. La acceptarea donaţiilor, candidatul trebuie să verifice şi să înregistreze identitatea donatorilor într-un formular special.

Împrumuturile primite de către candidaţi drept contribuţii pentru campania electorală trebuie să fie contractate numai prin acte autentice notariale, însoţite de documente de predare primire, în contract prevăzându-se modul şi termenul de restituire a acestora

Nu se poate finanţa campania electorală de către: autorităţi publice, regii autonome, societate la care sunt acţionari majoritari statul sau unităţi administrativ-teritoriale, ori de către societăţi care desfăşoară activităţi finanţate din fonduri publice (sau care au desfăşurat activităţi finanţate din fonduri publice cu 12 luni înainte de începerea campaniei electorale), sindicate, culte religioase, asociaţii. Nu se pot primi nici donaţii în bunuri şi nu pot fi acceptate servicii prestate cu titlu gratuit.