Prahova este, potrivit clasamentului realizat de gândul, al şaselea cel mai bun judeţ din România în care să locuieşti. Principalele sale puncte forte sunt rata scăzută a criminalităţii, a cincea la nivel naţional, şi salariul mediu net obţinut de angajaţii companiilor din regiune, al şaptelea cel mai mare din România. 

Astfel, aici s-au înregistrat, pe parcursul anului 2011, 136 de condamnări definitive la fiecare 100.000 de locuitori, cu 233 mai puţine decât în Hunedoara, judeţul aflat pe ultima poziţie a clasamentului privind rata criminalităţii. Numărul condamnărilor este mai mare însă decât cel înregistrat, în aceeaşi perioadă de timp, în Ilfov, Vâlcea, Buzău şi Bacău, unde acesta nu a depăşit 129 de cazuri la fiecare 100.000 de locuitori.

La finalul anului trecut, patronii companiilor din judeţul Prahova îşi plăteau personalul cu un salariu mediu net de 1.505 lei, cu 647 de lei mai puţin decât cel înregistrat în cazul bucureştenilor, lideri la nivel naţional în acest clasament, şi cu 387 de lei mai mic decât în cazul angajaţilor din judeţul Ilfov, aflat pe poziţia a doua a topului.

Cu toate acestea, salariul mediu net obţinut de angajaţii din Prahova a fost mai mare decât cel de care au beneficiat angajaţii din judeţe precum Timiş, Constanţa, Braşov şi Iaşi, toate aflate pe primele 10 poziţii ale clasamentului judeţelor cu cel mai ridicat nivel de trai din România.

Un alt avantaj al locuitorilor judeţului Prahova este şi acela că aici îşi au sediul fiscal atât Pludi Market, o companie de retail cu profil de discount care face parte din grupul care a deschis în România lanţul de magazine Lidl, dar şi filiala Electrica Furnizare Muntenia Nord, a cărei cifră de afaceri ajungea, în 2010, la 1,29 miliarde lei şi care înregistra un profit net de peste 1,4 milioane de lei.

Tot în Prahova, în oraşul Ploieşti, se găseşte rafinăria Petrotel-Lukoil, deţinută de grupului petrolier Lukoil, care avea, în 2011, avea o cifră de afaceri netă de peste 6,6 miliarde de lei, potrivit celor mai recente date ale Ministerului Finanţelor Publice (MFP).

Prahova stă bine şi la capitalol spaţii verzi. Cele 721 de hectare ce reprezintă totalul spaţiilor vezi existe în zonele sale urbane îi asigură poziţia a opta în top, după Constanţa, Hunedoara şi Bihor, dar înainte de judeţe precum Mureş sau Maramureş.

Problemele acestui judeţ? Rata destul de ridicată a şomajului şi numărul mic de gospodării care au instalaţii de canalizare.

SURSA:Gandul.info