Teatrul ”Toma Caragiu” din Ploieşti şi Casa de Cultură a Sindicatelor, cea mai mare sală de spectacole din oraş, şi-au suspendat activitatea pe motiv că nu au autorizaţii de funcţionare pentru securitate la incendiu, a anunţat, luni, ISU Prahova, scrie MEDIAFAX.

Teatrul ”Toma Caragiu” din Ploieşti şi Casa de Cultură a Sindicatelor Ploieşti şi-au suspendat, începând de vineri, activitatea din cauză că nu îndeplinesc toate condiţiile privind securitatea în caz de incendiu. Anunţul a fost făcut luni, în cadrul Colegiului Prefectural Prahova, de către reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Prahova, care au fost notificaţi cu privire la suspendarea activităţii de către cele două instituţii.

”În cursul zilei de vineri după-amiază, cele două instituţii (Teatrul «Toma Caragiu» şi Casa de Cultură a Sindicatelor Ploieşti - n.r.) au notificat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Prahova despre faptul că îşi suspendă activitatea până la remedierea problemelor în ceea ce priveşte securitatea la incendiu”, a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al ISU Prahova, Raluca Vasiloae.

Ea a precizat că, anterior, administratorii celor două săli de spectacole au fost amendaţi din cauza deficienţelor legate de securitatea spectatorilor în caz de incendiu.

”Noi cunoaştem faptul că la Casa de Cultură a Sindicatelor cât şi la teatru sursele de alimentare cu apă nu funcţionau în mod corespunzător sau au fost demontate, iar iluminatul de siguranţă pentru evacuare nu funcţiona în parametrii normali, aşa cum era prevăzut în proiectul general de execuţie. Aceste instituţii au fost verificate în fiecare an de către inspectorii de prevenire din cadrul ISU şi au fost sancţionate atât pentru lipsa autorizaţiei de funcţionare la incendiu cât şi pentru celelalte nereguli şi deficienţe constatate”, a mai spus reprezentantul ISU Prahova.

Vineri, reprezentanţii Teatrului ”Toma Caragiu” din Ploieşti au anunţat, pe internet, că instituţia suspendă spectacolele programate pentru perioada 6 - 8 noiembrie, invocând ”motive tehnice”. În acelaşi anunţ, spectatorii care cumpăraseră bilete pentru spectacolele programate pentru weekend-ul trecut erau informaţi că vor primi banii înapoi de la agenţia de bilete a teatrului.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Ploieşti, Alina Istrătescu, a declarat, luni, că viceprimarul au atribuţii de primar al municipiului, Iulian Teodorescu, a dispus constituirea unei comisii care să verifice situaţia teatrului în ceea ce priveşte securitatea la incendiu.

”Până pe 13 noiembrie comisia trebuie să analizeze situaţia şi să veridice cauzele pentru care sala nu are autorizaţie pentru securitatea la incendiu. Vor fi identificate persoanele responsabile de această situaţie, se vor stabili modalităţile de remediere şi vor fi stabilite persoanele care vor face demersurile pentru obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu”, a precizat purtătorul de cuvânt al Primăriei Ploieşti.

Sala teatrului ”Toma Caragiu” din Ploieşti, aflată în administrarea Consiliului Local, are o capacitate de peste 250 de locuri şi este situată la parterul unui bloc din centrul municipiului.

Casa de Cultură a Sindicatelor Ploieşti, aflată în administrarea unor confederaţii sindicale şi situată tot în centrul Ploieştiului, este cea mai mare sală de spectacole din judeţul Prahova, având o capacitate de aproximativ 800 de locuri.

Casa de Cultură a Sindicatelor Ploieşti găzduieşte spectacole, concerte, dar şi manifestări politice, cea mai recentă astfel de manifestare fiind conferinţa de alegeri a PSD Prahova, care a avut loc în luna septembrie şi la care a participat şi Liviu Dragnea, alături de alţi lideri PSD.

Activitatea celor două instituţii va fi suspendată până când vor îndeplini prevederile HG numărul 915 din 3 noiembrie 2015, ”privind stabilirea criteriilor pentru oprirea funcţionării ori utilizării construcţiilor sau amenajărilor determinate de încălcarea gravă a cerinţei de securitate la incendiu în ceea ce priveşte periclitarea vieţii ocupanţilor şi forţelor de intervenţie, neasigurarea stabilităţii elementelor portante, respectiv a limitării propagării focului şi fumului în interiorul edificiului şi la vecinătăţi”.