Prefectul judeţului Dâmboviţa, Ioan Marinescu, a declarat, vineri, 30 octombrie, la şedinţa Colegiului Prefectural, că este în curs redeschiderea procesului cu judeţul învecinat, Prahova, privind apartenenţa Babelor şi a Sfinxului.
Cele două monumente ale naturii sunt în dispută între judeţele Dâmboviţa şi Prahova.
”Disputa este la nivel administrativ, acum doi ani când am avut comisia de consiliere nu ne-am înţeles. S-au semnat procese verbale cu divergenţe, directorii Oficiilor Judeţene de Cadastru au semnat. În instanţă nu am mers încă, pentru că s-a spus că va fi regionalizarea şi atunci nu mai conta aşa mult”, declara, anul trecut, subprefectul judeţului Dâmboviţa, Antonel Jîjîie.
Înainte de o eventuală decizie a instanţei, fiecare dintre cele două judeţe a folosit imaginile Sfinxului şi Babelor pe mai multe materiale de promovare.
Subiectul a revenit în atenţia opiniei publice odată cu informaţia care a circulat pe reţele de socializare că Sfinxul ar putea fi mutat pentru a se dezvolta imobiliar zona.
”Nişte aberaţii, că oameni normali nu pot spune că eu am cumpărat Sfinxul, îl mut. Îl mutaţi, că eu fac acolo construcţii. E un edil interesant (…) spune: te pun în posesie în Dâmboviţa, la Sfinx, şi dacă tu vrei să construieşti acolo, să fii dezvoltator imobiliar, mutaţi Sfinxul. E o aberaţie! S-ar putea să nu fie adevărate chestiile astea. Verificaţi”, a spus, la Colegiul Prefectural de vineri, prefectul de Dâmboviţa, Ioan Marinescu.
Acesta a adăugat, despre litigiul privind limita cu Prahova, că instituţia este „în curs de a redeschide procesul”.
”Primesc telefoane şi îmi spun: tu ce faci ca prefect? Ăştia vor să mute Sfinxul. Le-am spus: măi, oameni buni (…), nu se poate’‘, a adăugat Ioan Marinescu.
În apropiere de Babele este o construcţie începută, despre care s-a vorbit la Colegiul Prefectural Dâmboviţa.
”Construcţia de acolo e oprită din 2010. Noi ne-am sesizat (…). Cu privire la faptul că cineva, în drept sau fără drept, a eliberat autorizaţie de construcţie, eu ce ştiu la acest moment este că această clădire, care se dorea un centru meteo, este abandonată din 2010, aşa mi s-a transmis (…). Am mai văzut o tendinţă de a se face şi un centru ecumenic acolo, abandonat foarte repede. Mai avem nişte date, dar le verificăm şi vorbim pe lucruri concrete”, a spus comandantul Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IJP) Dâmboviţa, Danil Zepişi.
”Un milion şi jumătate de euro bani europeni băgaţi într-o clădire care nu are ce să caute la Babele”, a spus şi prefectul Ioan Marinescu.
IJP Dâmboviţa va face în perioada următoare unele verificări cu privire la modul de eliberare a autorizaţiilor de construcţie în zona Babele-Sfinxul.
”Cu referire la problema de la Babele, colegii mei, săptămâna viitoare, vor contacta consiliul judeţean, arhitectul să stabilim dacă există vreo modificare din 1970 încoace, există o ultimă hartă în 1970, întocmită cu limitele celor trei judeţe care se regăsesc acolo. Şi atunci vom merge mai departe să vedem dacă nu cumva s-au emis nişte autorizaţii de construcţie prin abuz. Şi atunci ştim ce avem de făcut. Dar deocamdată (…) ne-am sesizat, avem o lucrare în derulare, vom verifica. Am şi dispus să se facă o echipă care să se deplaseze şi în teren să vedem despre ce este vorba, dar, până una alta, hârtiile vor vorbi, depinde şi de documentele pe care le vom avea la dispoziţie”, a precizat comandantul IJP Dâmboviţa, Danil Zepişi.
Prefectul de Dâmboviţa a solicitat ca la controalele efectuate de Poliţie în zona montană să participe şi reprezentanţi de la Inspecţia de Stat în Construcţii. ”Am nişte sesizări că în Platou un început unii să îşi facă hoteluri de cinci stele, construcţii fără actele necesare”, a mai spus prefectul Ioan Marinescu.