Adrian Semcu, fost deputat, fost vicepreşedinte CJ Prahova, fost preşedinte PNL Prahova şi în prezent vicepreşedinte PNL la nivel naţional, a fost reţinut de către procurorii DNA pentru 24 de ore, fiind acuzat de trafic de influenţă.

Vă prezentăm integral comunicatul DNA, Serviciul Teritorial Ploieşti:

"Procurorii din cadrul Serviciului Teritorial Ploieşti au dispus extinderea cercetărilor, punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 10 iunie 2015, a inculpaţilor:

SEMCU ADRIAN EMANUIL, la data faptelor vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, în prezent director general al S.C. HIDRO PRAHOVA S.A, cu privire la săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă

BOERU GHEORGHE, reprezentant al S.C. ROMAIR CONSULTING S.R.L., cu privire la săvârşirea infracţiunilor de: dare de mită, cumpărare de influenţă şi evaziune fiscală


În ordonanţele de reţinere se arată că există date şi probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

Începând cu anul 2010, anterior şi pe parcursul derulării procedurilor de achiziţie pentru contractele de servicii şi lucrări ce urmau să fie încheiate în cadrul proiectului cu finanţare europeană „Reabilitarea şi modernizarea sistemelor de apă şi canalizare în judeţul Prahova" (în valoare totală de cu o valoare totală de 162.731.194 euro având ca autoritate contractantă SC HIDRO PRAHOVA SA Ploieşti), au existat discuţii şi înţelegeri între mai multe persoane influente şi cu importantă susţinere politică, privind realizarea intereselor vizând obţinerea, în mod ilicit, a unor sume de bani din plăţile efectuate de către beneficiarul proiectului, S.C. HIDRO PRAHOVA S.A.. Banii urmau să fie primiţi, sub formă de comisioane, de la societăţile agreate pe care, fiecare dintre persoanele implicate, urma să le sprijine în atribuirea contractelor prin exercitarea influenţei pe care o aveau la conducerea şi angajaţii S.C. HIDRO PRAHOVA S.A., respectiv la reprezentanţii Ministerului Mediului şi Pădurilor cu atribuţii legate de derularea proiectului.

Concret, în perioada august 2010 - aprilie 2011, în schimbul unei sume de bani, inculpatul Semcu Adrian-Emanuil, în calitate de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, folosindu-se şi de influenţa pe care o avea la reprezentanţi ai conducerii SC HIDRO PRAHOVA SA Ploieşti şi în înţelegere cu inculpatul Boeru Gheorghe, reprezentantul SC ROMAIR CONSULTING SRL Bucureşti, l-a ajutat pe acesta din urmă ca asocierea din care făcea parte să câştige la licitaţie un contract de achiziţie publică, finanţat în majoritate din fonduri europene.
Contractul, în valoare de 25.085.000 lei, intitulat „Asistenţă tehnică pentru managementul proiectului, proiectare, supervizare lucrări" face parte din proiectul european „Reabilitarea şi modernizarea sistemelor de apă şi canalizare în judeţul Prahova" (având ca autoritate contractantă SC HIDRO PRAHOVA SA Ploieşti).

Pentru sprijinul acordat la obţinerea contractului, în luna ianuarie 2012, Semcu Adrian Emanuil a primit de la Boeru Gheorghe suma de 100.000 euro (din totalul sumei promise de 200.000 euro).

În acest sens, Semcu Adrian – Emanuil, prin intermediul altor persoane, l-a susţinut pe Boeru Gheorghe, pe parcursul derulării procedurilor de achiziţie, până la stabilirea finală a câştigătorului, astfel:
- anterior iniţierii procedurilor de evaluare a ofertelor (prin determinarea furnizării unor date tehnice, către Boeru Gheorghe, necesare adaptării documentaţiei şi utile pentru conceperea unei oferte astfel încât aceasta să câştige contractul de achiziţie publică),
- în timpul derulării procedurilor de atribuire a contractului (prin determinarea desemnării unor persoane obediente în comisia de evaluare a ofertelor),
- ulterior, după stabilirea câştigătorului până la momentul soluţionării definitive a contestaţiilor şi acţiunilor în instanţă (prin crearea posibilităţii pentru S.C.ROMAIR CONSULTING S.R.L. de a gestiona răspunsurile la căile de atac formulate de către participanţii la licitaţie nemulţumiţi, precum şi prin intervenţii la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor – CNSC şi la instanţa competentă, pentru a menţine decizia de atribuire a contractului către SC ROMAIR CONSULTING SRL.
Pe de altă parte, şi o altă persoană din conducerea S.C. HIDRO PRAHOVA S.A. a fost cointeresată de inculpatul Boeru Gheorghe, reprezentantul SC ROMAIR CONSULTING SRL, pentru sprijin pe parcursul derulării procedurii de achiziţie şi pentru a acorda susţinere pe durata derulării contractului, inclusiv pentru a acorda, în avans, o tranşă din fondurile aferente activităţii de consultanţă. Astfel, în perioada 2011 – 2012, Boeru Gheorghe a remis acelei persoane suma totală de 50.400 lei, disimulată în venit aferent unui contract de muncă.
O parte din banii încasaţi de S.C. ROMAIR CONSULTING S.R.L. din fonduri publice au fost tranzitaţi, la dispoziţia lui Boeru Gheorghe, fără a avea la bază justificări economice reale, prin conturile mai multor societăţi comerciale paravan, scoşi, în numerar, şi folosiţi în interesul personal al lui Boeru Gheorghe. Aceste activităţi au avut ca rezultat sustragerea de la plata, către stat, a sumei totale de 251.765 lei reprezentând 151.059 lei TVA şi 100.706 lei impozit pe profit.

Inculpaţilor SEMCU ADRIAN EMANUIL şi BOERU GHEORGHE li s-au adus la cunoştinţă calităţile procesuale şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

Inculpaţii SEMCU ADRIAN EMANUIL şi BOERU GHEORGHE urmează a fi prezentaţi, la data de 11 iunie 2015, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Amintim ca, în prezenta cauză, se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de inculpaţii HERŢANU IULIAN CRISTIAN, CIORBĂ VLADIMIR RĂZVAN, COMAN MIHAIL MARIAN, MUNTEANU LIVIU, COSMA MIRCEA, COSMA VLAD ALEXANDRU, GHIŢĂ SEBASTIAN AURELIAN, DRĂGAN ILIE FLORIN, ROMAN IULIU VIRGILIU, IONESCU IONUŢ CRISTIAN, pentru infracţiuni de corupţie şi asimilate corupţiei.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie."