O echipă de angajaţi OMV Petrom şi reprezentanţi ai presei au pus umărul la construcţia Centrului de Resurse al Comunităţii Boldeşti-Scăieni, un centru comunitar unic în Europa, construit după principiile sustenabilităţii. Îndrumaţi de specialiştii Habitat for Humanity România, voluntarii au chituit mozaicurile din băi, au vopsit şi au confecţionat gabioane din fier pentru teresa exterioară. Munca lor va ajuta copiii şi părinţii din Boldeşti-Scăieni să aibă un centru comunitar independent energetic, cu costuri de întreţinere zero.
Obiectivul centrului comunitar este educarea tinerilor comunităţii defavorizate din Boldeşti-Scăeni, atât printr-un program de tip „şcoală după şcoală”, cât şi prin alte activităţi nonformale (teatru, dans, vizionări de filme, dezbateri pe teme sociale, cerc literar etc), sau vocaţionale (meşteşuguri - argintărit, olărit, împletituri, lucratul în lemn etc.). De asemenea, vor exista şi cursuri de calificare pentru părinţi, evenimente, întâlniri, consiliere, planificare familială, sau discuţii libere pe teme diverse.
Clădirea de la Boldeşti-Scăieni este prima construcţie ecologică sustenabilă de tip Living Building Challenge & Pasive House din Europa, cel mai riguros standard internaţional de certificare a construcţiilor ecologice. În construcţia sa s-au îmbinat materiale tradiţionale (baloţi de paie, tecuială de lut şi învelitoare din şindrilă) cu tehnologii performante (fundaţia pe şuruburi metalice, sistem de ventilaţie cu recuperator de căldură, ferestre triplu vitrate, pompă de căldură şi sistem fotovoltaic şi solar). Pe parcursul unui an, clădirea va produce mai multă energie decât consumă, datorită unei bune izolări termice, consumului redus de energie şi producerea necesarului cu ajutorul panourilor fotovoltaice. Apa potabilă va fi obţinută dintr-un puţ forat în curte, iar apa de ploaie este colectată şi folosită pentru irigaţii şi toalete.
Centrul de Resurse al Comunităţii Boldeşti-Scăieni este construit în parteneriat cu finanţatorul OMV Petrom, asociaţiile Habitat for Humanity România, CSMS, Amare Rromentza şi primăria oraşului Boldeşti-Scăieni.
Habitat for Humanity România este una dintre cele mai importante organizaţii din România în domeniul locuirii sociale. Viziunea sa este o lume în care toţi oamenii au un loc decent în care să trăiască. Din 1996 construieşte, reabilitează, oferă consultanţă, suport tehnic şi derulează programe de eficienţă energetică şi de prevenţie şi răspuns la dezastre pentru grupuri vulnerabile.
În fiecare an, pe şantierele Habitat for Humanity România vin în jur de 1.200 de voluntari internaţionali din Statele Unite, Canada, Irlanda de Nord, Olanda, Marea Britanie, Germania, Elveţia etc. şi peste 40 de echipe de voluntari corporatişti. Aceştia muncesc pe şantierele Habitat for Humanity România, îşi acoperă toate costurile logistice (cazare, masă, transport, recreaţie şi administrative) şi, în plus, vin cu o donaţie consistentă pentru sprijinirea nevoii de locuire decentă în România.
Habitat for Humanity România a reuşit să atragă, prin programe constante şi campanii de promovare în ţară şi în străinătate, peste 26.000 de voluntari internaţionali şi corporatişti români.