Ploieşti s-a înscris în cea de-a treia ediţie a competiţiei Eco-Rom Ambalaje ”Oraşul Reciclării” adresată primăriilor municipalităţilor din România. Timp de 6 luni, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2015, 46 de municipii şi oraşe din ţară „se luptă” pentru a dovedi că au cel mai performant sistem de colectare separată a deşeurilor de ambalaje la nivel naţional.

La cea de-a doua ediţie a competiţiei, Ploieşti a câştigat premiul de excelenţă la categoria „Armament de calitate” fiind una dintre municipalităţile care s-au remarcat la criteriul calitativ al punctelor de colectare separată.  După această reuşită, oraşul a răspuns pozitiv şi celei de-a treia chemări la luptă, alături de alte 45 de municipii şi oraşe în care Eco-Rom Ambalaje susţine dezvoltarea serviciilor de colectare separată: Adjud, Aiud, Arad, Bacău, Bârlad, Braşov, Brăila, Sectorul 6 Bucureşti, Sectorul 1 Bucureşti, Câmpia Turzii, Câmpina, Călăraşi, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Deva, Drobeta Turnu Severin, Făgăraş, Fălticeni, Focşani, Galaţi, Gura Humorului, Iaşi, Mediaş, Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Oradea, Otopeni, Piteşti, Rădăuţi, Reşiţa, Roman, Satu Mare, Sfântu Gheorghe, Sighetu Marmaţiei, Sinaia, Slatina, Slobozia, Suceava, Târgovişte, Târgu Jiu, Târgu Secuiesc, Tulcea, Vaslui şi Zalău. 

Criteriile care stau la baza evaluării acestora în competiţie sunt: calitatea serviciilor de colectare separată a deşeurilor de ambalaje (însemnând accesul populaţiei la containerele colorate, aspectul acestora şi corectitudinea depunerii separate a deşeurilor în containere), cantitatea de deşeuri colectate separat per locuitor şi campaniile de conştientizare şi mobilizare a populaţiei pentru a separa deşeurile de ambalaje derulate pe parcursul celor 6 luni de competiţie.

„Asociaţia Municipiilor din România este din nou alături de Eco-Rom Ambalaje pentru buna desfăşurare a competiţiei ”Oraşul Reciclării”,  iniţiativă cu impact deosebit la nivelul municipiilor, apreciată în egală măsură de administraţia publică şi de cetăţeni. Reciclarea reprezintă o prioritate în gestionarea deşeurilor, alături de valorificarea prin refolosire şi recuperarea lor din punct de vedere energetic. Crearea unui sistem de gestionare a deşeurilor, integrat geografic şi eficient tehnologic, se află în atenţia administraţiilor locale şi regionale şi presupune asigurarea celor mai bune condiţii de protejare simultană a sănătăţii oamenilor dar şi a mediului, pentru ca deşeurile să fie colectate separat, reciclate sau eliminate. În plus, activităţile şi proiectele din domeniul protecţiei mediului şi al schimbărilor climatice, inclusiv iniţiative precum ”Oraşul Reciclării”, au un puternic rol educativ şi contribuie la creşterea responsabilităţii ecologice a locuitorilor comunităţilor implicate, dar şi a populaţiei în ansamblu.” a declarat Ilie Gavril Bolojan, preşedinte executiv al Asociaţiei Municipiilor din România.

La finalul celor 6 luni, câştigătorul va obţine titlul de ,,Oraşul Reciclării” şi marele premiu: un Parc Tematic în valoare de 12.000 euro, un spaţiu inedit de relaxare amenajat cu mobilier realizat din deşeuri reciclabile. Acesta este dedicat tuturor locuitorilor oraşului care vor să se relaxeze şi, în acelaşi timp, să afle o serie de informaţii utile despre reciclarea deşeurilor de ambalaje.

În plus, în premieră anul acesta, Eco-Rom Ambalaje va premia şi municipalităţile clasate pe locul al II-lea şi al III-lea. Ocupantul locului al doilea pe podiumul competiţiei se va bucura timp de o săptămână de vizita autocarului hich tech din cadrul programului educaţional “Laboratorul Verde al Reciclării” prin care elevii claselor a III-a vor învăţa, într-un mod dinamic şi creativ, despre importanţa colectării separate pentru protejarea mediului.

Municipalitatea care va obţine locul al III-lea va beneficia de o campanie de informare şi conştientizare a populaţiei cu privire la importanţa separării deşeurilor de ambalaje, în valoare de 3.000 de euro, realizată cu sprijinul Eco-Rom Ambalaje.

Cei peste 5 milioane de locuitori din cele 46 de oraşe înscrise în competiţie – însemnând mai mult de jumătate dintre românii care au acces la sistemul de colectare separată a deşeurilor de ambalaje dezvoltat la nivel naţional cu sprijinul Eco-Rom Ambalaje – pot separa deşeurile de hârtie, sticlă, plastic şi metal prin intermediul a peste 10.200 de containere colorate. Peste 80% dintre acestea sunt puse la dispoziţie populaţiei prin investiţiile Eco-Rom Ambalaje (aproximativ 8.300 de containere), la care se adaugă aportul financiar pentru realizarea serviciilor de colectare, sortare şi transport către capacităţile de reciclare din cadrul parteneriatelor încheiate cu operatorii de salubritate şi autorităţile locale.

În municipiul Ploieşti sistemul de colectare separată a deşeurilor de ambalaje este pus la dispoziţia populaţiei din anul 2013, printr-un parteneriat încheiat între Eco-Rom Ambalaje, Primăria Municipiului Ploieşti şi SC Rosal Grup SRL.

Competiţia „Oraşul Reciclării” se desfăşoară sub patronajul Comisiei de Mediu şi Echilibru Ecologic a Camerei Deputaţilor şi al Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice şi în parteneriat cu Asociaţia Municipiilor din România şi Institutul pentru Politici Publice. Partenerii media ai proiectului sunt Administraţie.ro şi Ziare.com.

Mai multe detalii despre ediţia a III-a a competiţiei „Oraşul Reciclării” şi informaţii despre colectarea separată a deşeurilor de ambalaje pot fi aflate accesând site-ul  www.ColecteazaSelectiv.ro.