Reprezentanţii Dalkia, cei ai Consiliului Judeţean şi ai Primăriei Ploieşti s-au întâlnit pentru a pune la punct ultimele detalii legate de asigurarea agentului termic în municipiul Ploieşti în perioada sezonului rece.
Conducerea Dalkia Termo Prahova a dat asigurări că livrarea de gaze nu va avea sincope în perioada următoare, iar stocurile de păcură, ca soluţie de avarie în cazul în care sunt probleme cu furnizarea de gaze, sunt constituite. Toţi cei de faţă au ajuns la concluzia că este necesară în viitor o modernizare a Centralei Termice de la Brazi, iar în acest sens va trebui întocmit un studiu de fezabilitate. Un coş de fum degradat, care riscă să se prăbuşească la un cutremur serios, va trebui consilidat, probabil anul viitor.
„S-a discutat despre oportunitatea întocmirii unui studiu de fezabilitate cu privire la viitorul sistemului de termoficare al municipiului Ploieşti. Acest lucru îl vom face în parteneriat cu Consiliul Judeţean, care este proprietarul reţelei primare. O altă problemă a ost cea a coşului de fum din CET Brazi care ridică mari probleme din punct de vedere al siguranţei. Cea mai importantă problemă pe care am discutat-o a fost dacă Dalkia este pregătită pentru sezonul rece şi are combustibil alternativ, respectiv păcură, în cazul în care vom avea probleme cu distribuţia de gaze. Concluzia a fost că rezerva a fost deja constituită, există legătura cu centrala Petrobrazi cu SNP Petrom cu OMV, astfel încât să fie asigurată o cantitate suplimentară dacă avem nevoie, printr-o conductă care leagă CET Brazi de Petrobrazi“, a explicat Iulian Bădescu.
„O problemă care ne preocupă este reţeaua primară care are o vechime de peste 35 de ani. Mai este problema Centralei de la Brazi care va ieşi din funcţiune în anul 2032. Aceasta este durata maximă de viaţă a unei centrale construite pe tehnologia anilor 60 şi care este încă în funcţiune. S-au prezentat variante, împreună cu primăria facem un parteneriat pentru un studiu de fezabilitate care să ne arate soluţia ultimă din variantele prezentate. Dalkia are gazele contractate şi în orice moment se poate începe pomparea păcurii. Mai este problema coşului de fum, construit înainte de 1977, care prezintă nişte fisuri din cauza consumului exagerat de păcură din perioada 1975-1989. Consolidarea coşului va fi finanţată anul viitor din buget“, a spus Mircea Cosma, preşedintele CJ Prahova.
Reprezentanţii Dalkia au precizat că stocurile de păcură, drept combustibil alternativ, se ridică la o cantitate de 14.000 de tone. De asemenea societatea de termoficare intenţionează achiziţionarea a încă 9000 de tone.