O garnitură de tren încărcată cu tehnică de luptă a Armatei Române a fost surprinsă în Gara de Vest din Ploieşti în data de 4 septembrie. Într-un clip video de 41 de secunde filmat mai degrabă de un amator cu telefonul se pot vedea pe vagoane platformă 7 vehicule transportoare acoperite cu prelată, 2 camioane, 1 ARO, o autoutilitară TV 14 S şi o autospecială de stingere cu apă.

Publicaţia Click a publicat un articol în care au surprins un tren încărcat cu vehicule militare staţionat în gara din Ploieşti. Evident tonul articolului este unul alarmist, autorul anonim pretinzând că ar putea fi vorba de ajutorul în tehnică militară pe care preşedintele Băsescu ar fi promis-o Ucrainei în lupta cu separatiştii ruşi. De fapt şi titlul vrea să ne arate că „ne pregătim de război“.

Sisteme Anti-Aeriene

În realitate, „blindatele“ văzute de reporterii CLICK sunt platforme SA-8 (9K33 Osa, în rusă) de lansare a rachetelor anti-aeriene cu rază scurtă de acţiune (2-9 km la altitudini de până în 5000 de metri). Autovehiculele sunt cu tracţiune 6x6 şi sunt de proveninenţă sovietică purtând denumirea de BAZ-5937. Sistemul mobil Sa-8 a fost din 1971 primul care a încorporat atât lansatoarele de rachete cât şi propriul radar de angajament. Acest sistem poate urmări şi angaja lupta cu aeronavele inamice indepedent, fără date furnizate de un centru de comandă al unei subunităţi de radiolocaţie.

Potrivit datelor oficiale Armata Română deţine 16 lansatoare SA-8 constituite într-un regiment.

În realitate transportul tehnicii militare pe căile ferate se practică de peste 140 de ani, chiar şi a tehnicii autopropulsate deoarece este mult mai ieftin şi mai discret decât înşiruirea a 10-15 autovehicule, transportoare, TAB-uri pe drumurile naţionale. Multe unităţi ale Armatei participă la diverse aplicaţii în alte regiuni ale ţării, altele îşi transportă tehnica în poligoane pentru aplicaţii ori către uzine pentru reparaţii.

Sursa: Click

Foto: Click (primele două fotografii)