Curtea Constituţională a României aplică recomandările Comisiei de la Veneţia, pe care le-a ignorat complet atunci când a fost vorba de referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu.
Judecătorii CCR au decis că modificarea Legii referendumului, prin care a fost scăzut pragul de prezenţa, este constituţionala “în măsura în care nu se aplică un an de la data intrării în vigoare”.
În 21 august 2012, Curtea Constituţionala a decis invalidarea referendumului privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Augustin Zegrean, preşedintele Curţii Constituţionale, declara atunci că CCR a constatat că referendumul este valid din punct de vedere al organizării, dar că nu s-a îndeplinit condiţia de cvorum.
În minuta deciziei dată de Curtea Constituţională miercuri, 26 iunie 2013, se arată: “CCR, cu majoritate de voturi, decide că respinge obiecţia de neconstituţionalitate (...) şi constată că dispoziţiile Legii pentru modificarea şi completarea Legii 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului sunt constituţionale în măsura în care nu se aplică referendumurilor organizate în decurs de un an de la data intrării în vigoare a legii”. Decizia CCR este definitivă şi general obligatorie şi se comunica preşedintelui României.
PDL a sesizat Curtea Constituţională cu privire la proiectului de lege privind scăderea pragului de prezenţă la referendum la 30%.
“Noi ne-am spus punctele de vedere, le cunoaşteţi, puncte de vedere pe fond, puncte de vedere pe procedură care ţin cont inclusiv de decizii ale Curţii care spun foarte clar cu cât timp, la o adică, ar putea fi făcute modificări în legislaţie înaintea unui referendum”, a declarat atunci preşedintele PDL, Vasile Blaga.
În dată de 29 mai 2013, plenul Camerei Deputaţilor a adoptat proiectul privind modificarea Legii referendumului, în sensul stabilirii unui cvorum de participare de 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale şi a unui cvorum de validare egal cu majoritatea voturilor valabil exprimate, dar nu mai puţin de 25% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale, pentru toate tipurile de referendum.