Industria serviciilor financiare trece printr-o transformare semnificativă, determinată de progresele tehnologice şi de modul în care ne gestionăm veniturile şi cheltuielile.
Instituţiile financiare investesc masiv în îmbunătăţiri digitale pentru a deveni mai eficiente şi pentru a se adapta la relaţia dinamică dintre consultanţi, clienţi şi tehnologie. Ascensiunea Inteligenţei Artificiale şi a învăţării automate au potenţialul de a face serviciile financiare mai accesibile şi personalizate, consultanţii tradiţionali având un rol tot mai redus.
De exemplu, cine vinde şi cumpără acţiuni are acum la dispoziţie softuri care analizează tot ce se întâmplă pe piaţă şi indică numele companiilor cu cel mai mare potenţial de creştere. Nu mai este neapărat nevoie de o persoană care să facă predicţii de acest gen.
Planurile financiare sunt ajustate în timp real
În ultimii ani, companiile de servicii financiare au investit sume considerabile pentru a-şi crea şi extinde ofertele digitale. Investitorii primesc acum informaţii în timp real despre investiţiile lor, facilitând discuţii mai informate şi mai concrete cu cei care le gestionează finanţele.
Noile tehnologii pot analiza volume uriaşe de date pentru a identifica tendinţe, a prezice mişcările pieţei şi a oferi sfaturi personalizate. De asemenea, ele îmbunătăţesc evaluarea riscurilor şi gestionarea portofoliului, permiţând consultanţilor să aplice strategii mai flexibile pentru fiecare client. În viitorul apropiat, sistemele AI mai avansate de investiţii ar putea să ajusteze portofoliile în mod automat, în funcţie de schimbările pieţei sau de evenimentele din viaţa clientului, asigurând alinierea strategiilor de investiţii la nevoile acestuia.
Un alt ajutor vine din partea instrumentelor de planificare financiară bazate pe cloud, care permit o abordare transparentă a gestionării finanţelor. Atât investitorii, cât şi consultanţii financiari pot vizualiza şi ajusta planurile financiare în timp real, ceea ce duce la un proces de planificare mai interactiv şi mai implicat.
Platformele sociale, o interfaţă între clienţi şi specialişti
Un exemplu elocvent al schimbării din ultimele decenii este Investopedia, o platformă media financiară globală care oferă dicţionare de investiţii, sfaturi, recenzii, evaluări şi comparaţii ale produselor financiare, cum ar fi conturile de valori mobiliare. Disponibilitatea resurselor educaţionale online permite investitorilor să fie mai bine pregătiţi.
La rândul lor, cercetările din finanţele comportamentale, bazate pe practici moderne, au determinat utilizarea stimulentelor şi a elementelor de design inspirate din jocuri video în contexte non-gaming. Au fost adoptate şi sisteme de recompense precum cele activate printr-un cod promoţional Netbet. Totul este acum mai atrăgător pentru tineri.
Exponente ale progresului tehnologic, platforme precum YouTube şi TikTok au devenit esenţiale pentru relaţiile cu investitorii şi educaţia financiară. Consultanţii financiari le pot folosi pentru a-şi promova serviciile, a împărtăşi perspective, a oferi conţinut educaţional şi a menţine legătura cu clienţii.
Tinerii nu se limitează la investiţii profitabile
Generaţia millennials se remarcă prin familiaritatea cu tehnologia, care influenţează relaţia cu produsele şi serviciile financiare. Aşa cum ascultarea muzicii şi vizionarea filmelor s-au schimbat odată cu noile platforme digitale, la fel de „revoluţionar” este modul în care millennials percep relaţia cu un consultant care să îi ajute în luarea deciziilor financiare.
Tinerii din categoria amintită transferă bani rapid şi frecvent, având acces instantaneu la credite şi conturi bancare prin dispozitive mobile, indiferent de oră. Ei încep să investească mai devreme decât generaţiile anterioare, folosindu-se de recomandările consultanţilor virtuali, bazaţi pe AI. Mulţi millennials nu au interacţionat niciodată faţă în faţă cu un angajat bancar, eventual cu excepţia zilei în care şi-au deschis contul. Există, însă, şi bănci exclusiv digitale.
Cei din tânăra generaţie nu se limitează doar la investiţii profitabile, ci doresc ca banii lor să contribuie la cauze sociale şi să aibă un impact mai larg asupra mediului înconjurător.
În concluzie, tehnologia influenţează în sens pozitiv luarea deciziilor financiare, întrucât în era digitală avem un acces mult mai larg la informaţii şi putem beneficia de recomandări făcute de Inteligenţa Artificială, care se bazează pe un algoritm complex, în care este introdus un volum uriaş de date colectate în timp real.