În urmă cu câteva zile, Parlamentul Britanic a confiscat o serie de documente interne importante referitoare la activitatea Facebook. Nu a durat mult până când au fost descoperite primele minciuni ale oficialilor companiei.

Parlamentul Britanic are o problemă majoră cu Facebook, din momentul în care Mark Zuckerberg a refuzat mai multe invitaţii pentru a da declaraţii în Regatul Unit despre scandalurile din ultimul an. Până la urmă însă, tot au pus însa mâna britanicii pe mai multe documente interne ale reţelei sociale care ar putea să le facă probleme majore celor din echipa lui Zuckerberg.

Câteva zile cu documentele respective au fost suficiente pentru a scoate la iveală faptul că Facebook a ştiut că ruşii se implică în politica Statele Unite din 2014. În contrast cu respectiva descoperire, când a fost vorba să recunoscă aşa ceva, oficialii companiei americane au afirmat că şi-au dat seama de problemă spre finele lui 2016, cu scurt timp înainte de alegerile care au dus la preşedintele Donald Trump.

Informaţiile au fost confirmate de Damian Collins, liderul comitetului de cultură digitală, media şi sport din cadrul Parlamentului Britanic. El se bazează pe un email al unui inginer Facebook din 2014 care confirmă o activitate suspicioasă provenită din Rusia pe reţeaua socială.

Încercând să-l contrazică pe Collins, la scurt timp după apariţia informaţiei respective în online, un purtător de cuvânt al Facebook s-a grăbit să afirme că de fapt oficialul britanic nu are toată povestea.

Mailul respectiv este adevărat, dar se pare că în 2014 ar fi dat naştere la o investigaţie internă a cărei concluzie a fost că nu s-au descoperit dovezi clare a unei activităţi ruseşti specifice pe reţeaua socială. Cu alte cuvinte, s-ar putea să fi existat suspiciuni, dar acelea s-au aflat la distanţă mare de dovezi clare.

Nu este exclus ca reacţia rapidă a celor de la Facebook să fi deschis uşile către multe alte documente pe care trebuie să le predea britanicilor. În definitiv, dacă s-au scuzat cu anumite argumente, acele argumente trebuie însoţite de documente. Rămâne să vedem ce informaţii importante vor mai apărea în presă în următoarea săptămână din Marea Britanie referitoare la Facebook.