Telefonul mobil se dovedeşte a fi indispensabil în societatea modernă, dar vine şi cu o serie de efecte asupra sănătăţii. Ştiinţa încă încearcă să determine consecinţele exacte ale folosirii telefonului mobil, încercând să lege o serie de relaţii între posibilele tumori şi utilizarea acestuia. Iată câteva concluzii recente.
Radiaţiile telefonice şi legătura cu tumorile de creier şi inimă
Studiile de laborator expun de obicei animalele la energii asemănătoare energiei RF (emise de telefonul mobil) pentru a vedea dacă provoacă tumori sau alte probleme de sănătate. Cercetătorii ar putea să expună celulele normale in vitro la energia RF pentru a vedea dacă provoacă tipurile de modificări care se văd în celulele canceroase. Nu este întotdeauna clar dacă rezultatele acestor tipuri de studii se vor extrapola şi la nivelul oamenilor, însă studiile de laborator permit cercetătorilor să controleze cu atenţie alţi factori care ar putea afecta rezultatele şi să răspundă la câteva întrebări de bază ale ştiinţei.
Cercetătorii au descoperit că şobolanii de sex masculin au o probabilitate mai mare de a dezvolta tumori cardiace, în timp ce şobolanii şi nou-născuţii expuşi la niveluri ridicate de radiaţii în timpul sarcinii şi alăptării au fost mai predispuşi la greutate corporală scăzută. Afectarea ADN şi deteriorarea ţesutului cardiac au fost observate de asemenea, la şobolanii masculi şi la femele, dar nu şi în rândul şoarecilor.
Alte tipuri de tumori au apărut la ambele tipuri de animale, incluzând tumori ale creierului, prostatei, ficatului şi pancreasului. Potrivit cercetătorilor, dacă aceste rezultate pot fi confirmate, radiaţia celulară poate fi într-adevăr o carcinogenă „slabă”.
Animalele din aceste studii au fost expuse la radiaţii telefonice timp de nouă ore pe zi, vreme de doi ani (în principal durata de viaţă completă a unui şobolan). Potrivit cercetătorilor, acest nivel de expunere este mult mai mare decât nivelul la care sunt expuşi oameni în mod normal, ceea ce face dificilă extrapolarea impactului asupra radiaţiilor celulare asupra oamenilor.
Studii efectuate pe oameni
Un alt tip de studiu se referă la ratele de apariţie a cancerului în diferite grupuri de oameni. Un astfel de studiu ar putea compara rata de cancer într-un grup expus la telefonul mobil cu rata într-un grup care nu este expus la asemenea radiaţii. În majoritatea cazurilor, niciun tip de studiu nu oferă suficiente dovezi pe cont propriu pentru a arăta dacă o astfel de radiaţie cauzează cancer în rândul oamenilor, motiv pentru care cercetătorii iau de obicei în considerare atât studiile pe bază de laborator, cât şi pe baza participanţilor.
Unii oameni de ştiinţă au raportat că undele RF de la telefoanele mobile produc efecte în celulele umane (în vasele de laborator) care ar putea ajuta probabil la creşterea tumorilor. Cu toate acestea, mai multe studii efectuate pe şobolani şi şoareci au analizat dacă energia RF poate promova dezvoltarea tumorilor cauzate de alţi agenţi cancerigeni cunoscuţi şi nu au găsit dovezi privind promovarea tumorilor.
Un mic studiu recent efectuat pe oameni a arătat că telefoanele mobile pot avea şi alte efecte asupra creierului, deşi nu este clar dacă acestea sunt dăunătoare. Studiul a constatat că, atunci când oamenii au avut un telefon mobil activ ţinut la urechi timp de 50 de minute, ţesuturile creierului aflate pe aceeaşi parte cu telefonul folosit au dat dovadă de mai mult de glucoză decât au făcut ţesuturile de pe cealaltă parte a creierului. Glucoza este un zahăr care în mod normal serveşte drept carburant al creierului. Utilizarea glucozei creşte în anumite părţi ale creierului atunci când acesta este în uz, cum ar fi atunci când gândim, vorbim sau ne mişcăm. Posibilele efecte asupra sănătăţii, dacă există, din creşterea consumului de glucoză din energia telefonului mobil nu sunt cunoscute.
Ulterior, mai multe studii au analizat posibilele legături între utilizarea telefonului mobil şi apariţia tumorilor. Majoritatea acestor studii s-au concentrat asupra tumorilor cerebrale. Multe dintre acestea au fost studii de caz-control, în care pacienţii cu tumori cerebrale au fost comparaţi cu persoanele fără tumori cerebrale (grup de control), în ceea ce priveşte utilizarea telefonului mobil.
Aceste studii au avut rezultate mixte:
Majoritatea studiilor nu prezintă o „relaţie cauză-efect”, sau o posibilă tendinţă pentru creşterea riscului de apariţie a tumorilor cerebrale în raport cu creşterea utilizării telefonului mobil. Totodată, o mare parte din studii nu arată că tumorile cerebrale apar mai des pe partea laterală a capului unde oamenii îşi ţin telefoanele mobile.
Unele studii au găsit o legătură posibilă. De exemplu, mai multe studii publicate de acelaşi grup de cercetare din Suedia au raportat un risc crescut de apariţie a tumorilor pe partea laterală a capului în care s-a ţinut telefonul mobil, în special pe o perioadă de minim 10 ani de utilizare.
Adevărul despre telefonul mobil: Provoacă sau nu tumori?
14 martie 2018
- citeşte totul despre:
- telefon,
- mobil,
- tumori,
- consecinte,
- smartphone
(1131 vizualizări)
Din aceeaşi categorie:
Doliu în Franţa: Google France are un logo special
(8 ianuarie 2015)
216 vizualizări
Anunţul care va pune internauţii pe jar! Ce se întâmplă cu accesul la reţelele sociale şi magazinele online!
(30 martie 2018)
97 vizualizări
Variantă la avioanele cargo: Airlander, hibridul care poate decola şi de pe apă
(11 august 2016)
225 vizualizări
De ce nu vrea Apple să te lase să schimbi bateria dintr-un iPhone
(21 august 2019)
194 vizualizări
Google şi-a schimbat logo-ul
(2 septembrie 2015)
91 vizualizări
Web Hosting Romania – cum alegi cele mai bune servicii de găzduire
(13 mai 2020)
78 vizualizări
România va deţine o parte din Staţia Spaţială Internaţională
(3 decembrie 2014)
76 vizualizări
Orange Passpoint, conectare rapidă şi sigură la WiFi
(27 martie 2014)
232 vizualizări
Bisericile, îndemnate să îşi creeze site-uri
(5 iulie 2014)
59 vizualizări
Profitul Facebook s-a triplat!
(28 iulie 2016)
53 vizualizări
Cele mai puternice smartphone-uri de până acum: iPhone XS şi iPhone XS Max
(23 septembrie 2018)
38 vizualizări
Google lucrează la o brăţară care ar putea depista cancerul
(30 octombrie 2014)
39 vizualizări
Cât costă ceasul Apple în România
(13 aprilie 2015)
116 vizualizări
De ce nu trebuie să ne ţinem niciodată telefonul in dormitor
(12 martie 2014)
128 vizualizări
Facebook Down: Numeroşi utilizatori de Facebook nu şi-au putut accesa conturile
(14 ianuarie 2017)
422 vizualizări
Google Chrome va bloca download-urile nesigure
(11 februarie 2020)
41 vizualizări
Curtea Supremă din Turcia consideră ilegală blocarea reţelei de socializare Twitter
(3 aprilie 2014)
66 vizualizări
Untul de arahide si glicemia
Untul de arahide poate controla glicemia si apetitul, conform unui studiu recent. Un
Untul de arahide poate controla glicemia si apetitul, conform unui studiu recent. Un
Cum să alegi ceasul inteligent potrivit pentru tine
Găsirea ceasului inteligent potrivit poate fi o sarcină descurajantă. Cu atât de
Găsirea ceasului inteligent potrivit poate fi o sarcină descurajantă. Cu atât de
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!
A luat foc internetul, au navalit deontologii, au explodat opiniile. Cazul Gheboasa, la mare concurenta cu fata ucisa in Mangalia care avea initial 12 ani si fusese violata, iar apoi 18 si ucisa de colega de camera In fapt, un produs al gradului de cultura aferent unor concetateni, domnul cu pricina a fost lasat sa evolueze intr-o siluire a...
Conflictele dintre Roberta Anastase şi Andrei Volosevici sunt vechi. Certurile dintre ei durează mult şi foarte greu vreun cunoscut reuşeşte să îi facă să comunice din nou. Rezultatul alegerilor interne de la PNL Ploieşti este încă o dovadă a faptului că liberalii au dorit să îi dea o lecţie lui Volosevici, arâtându-i voalat că nu este pe...
Prin 1951 Brâncusi a dorit să lase mostenire României 200 de lucrări si atelierul său parizian. Statul român a respins oferta. A fost o sedinţă si s-a decis că Brâncusi nu poate fi considerat un creator în sculptură pentru că "speculează prin mijloace bizare gusturile morbide ale societăţii burgheze". Cei care au hotărât asta au fost...
„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024
EURO = 4.9705 RON
USD = 4.6276 RON
GBP = 5.8148 RON
Top articole
-
DECEMBRIE 1989/ SUTE de crime, neelucidate după 35 de ani
Publicat la data de 22 decembrie 2024
-
Tradiţii şi obiceiuri de Ignat
Publicat la data de 20 decembrie 2024
-
17 decembrie 1989, Ziua masacrului de la Timişoara: „Să fi tras în ei, să fi căzut, pe urmă luaţi şi băgaţi în beci. Unul să nu iasă!”
Publicat la data de 17 decembrie 2024
-
Planuri eficiente de sănătate a inimii pentru adulţi în vârstă
Publicat la data de 15 decembrie 2024
-
Shining Crown Slot: Tot ce Trebuie să Ştii despre Jocul Popular
Publicat la data de 10 decembrie 2024