Ca să lămurim din start această dilemă, nici nu trebuie să fie interesat DNA de FC Petrolul decât în condiţiile în care s-ar întâmpla lucruri necurate, adică fapte de corupţie sau asimilate ca fiind fapte de corupţie. Or, această anchetă care are loc în aceste zile nu are ca fundament aşa ceva. Să facem un scurt istoric.

În 2009, Consiliul Local de atunci a încheiat un contract de asociere în participaţiune cu SC FC Petrolul, club care, la acea vreme era patronat de FSLI Petrom, mai bine zis, de Liviu Luca. Din acel moment, pe durata a trei exerciţii financiare, municipalitatea a plătit către FC Petrolul sume cuprinse între 60 şi 80 de miliarde de lei vechi, făcă să existe, însă, o destinaţie clară a banilor, în sensul că nu exista niciun criteriu de performanţă stabilit pentru a se încasa aceşti bani. În acest fel a fost posibil ca managerul de atunci al echipei, Valeriu Răchită, să primească 10 000 de euro lunar din banii publici, aşa s-a putut ca echipa să aibă cantonamente, ca jucătorii să primească salarii şi prime, să se cumpere echipamente şi multe altele. Totul a mers de la sine până când Curtea de Conturi a efectuat un control la primărie şi a descoperit nereguli mari în modul în care se dădeau aceşti bani publici către Petrolul. A fost momentul în care Liviu Luca a decis că este mai bine să scape de tot de echipă, pe care a cedat-o municipalităţii. Nu trebuie uitat, şi niciun petrolist adevărat nu va uita asta vreodată, rolul pe care l-a avut campania Petrolul e al nostru. Deşi era necesar ca Ploieştiul să aibă o echipă în Liga I de fotbal, faptul că banii publici erau daţi către echipă în mod ilegal nu a mai interesat pe nimeni atunci, deşi situaţia a fost mediatizată. Când spun că nu interesa pe nimeni, mă refer şi la DNA, care nu s-a sesizat atunci, deşi repet, exista şi un raport al Curţii de Conturi care detalia neregulile în cauză.

În iulie 2012, noul Consiliu Local a sistat finanţarea către FC Petrolul, în forma ei iniţială, şi a condiţionat primirea banilor publici de performanţă. Că măsura a fost una bună s-a văzut şi în parcursul echipei, care, după ce încheiase sezonul 2011-2012 pe locul al 14-lea, a încheiat sezonul următor pe locul al III-lea şi a câştigat şi Cupa României.

Premierea pentru performanţă era deja stabilită, s-a făcut la vedere şi nu a existat nicio problemă în acest sens, aşa cum a constatat şi Curtea de Conturi, care a luat, din nou, la bani mărunţi, modul în care se dau bani către FC Petrolul. Acum, în acest peisaj din ce în ce mai limpede, a apărut şi o persoană din ce în ce mai confuză: Nicoleta Crăciunoiu. Doamna în cauză era director economic în cadrul primăriei Ploieşti în momentul în care a fost bugetată suma ce urma să fie alocată Petrolului, prin asociaţia Lupii Galbeni, dacă ar fi existat performanţă, semnând personal proiectul de buget. Deci ştia foarte bine ceea ce face şi nu i s-a părut, atunci, că ar fi o problemă. I s-a părut abia după ce a fost dată afară de la primărie, tocmai pentru că nu a vrut să semneze virarea sumei pentru premierea Petrolului, în condiţiile în care echipa îşi îndeplinise criteriul de performanţă, câştigând Cupa României. Ei bine, supărată foc, doamna a sesizat DNA-ul, aceasta fiind explicaţia pentru care au avut loc audierile din această perioadă. Asta nu înseamnă că sunt probleme la Petrolul, sau că, din cauza unei nicolete, echipa asta va fi scoasă de pe orbita performanţei pe care s-a înscris. Mie mi se pare logic ca municipalitatea să dea şi mai mulţi bani pentru Petrolul, dacă echipa va câştiga, Doamne ajută!, şi cupa şi campionatul!