Fosta campioană mondială de gimnastică Corina Ungureanu face parte din echipa de sportivi de renume din ţara noastră care susţin candidatura României pentru Universiada de Vară 2021.
Lansarea oficială a candidaturii va avea lor marţi, 10 martie, în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis. Lansarea precede depunerea memorandumului către Guvernul României, pentru găzduirea Universiadei de Vară din 2021.
Alături de Corina Ungureanu, din echipa care promovează candidatura României mai fac parte Nadia Comăneci, Andreea Răducan, Sandra Izbaşa, Vasile Tomoiagă, Ivan Patzaichin, Elisabeta Lipă, Valeria Răcilă, Mihai Covaliu, Nicu Vlad, Alina Dumitru, Doina Melinte, Maricica Puică, Carmen Bunaciu, Andrei Iosep, Radu Cosmin, Alexandru Dedu, Narcisa Lecuşanu, Virgil Stănescu, Răzvan Burleanu, Miodrag Belodedici, Jean Vlădoiu, Monica Iagăr, Elizabeta Samara şi mulţi alţii.
Organizarea Universiadei de Vară din 2021 ar fi cel mai mare proiect de ţară după intrarea în NATO şi UE. Pentru ca acest plan să devină posibil este necesară susţinerea Guvernului României în vederea depunerii candidaturii de către Federaţia Sportului Şcolar şi Universitar (FSSU) şi de achitarea taxei de înscriere în valoare de 10.000 de euro, până pe data de 31 martie 2015.
România a primit, în septembrie 2014, invitaţia oficială de a participa la procedura de depunere a candidaturii pentru organizarea Universiadei de Vară din 2021, din partea lui Eric Saintrond, secretarul general al Federaţtiei Internaţtionale a Sportului Universitar, cu sediul la Lausanne.
Universiada este o manifestare sportivă şi culturală internaţională, organizată la fiecare doi ani într-o altă ţară, pe baza unei proceduri de selecţie elaborată de FISU, fiind al doilea eveniment ca anvergură, după Jocurile Olimpice.
Universiada se adresează studenţilor sportivi din întreaga lume, care au ca principală preocupare studiul la cel mai înalt nivel de educaţie şi, în subsidiar, sportul de performanţă.
Programul sporturilor Universiadei de Vară include 10 sporturi obligatorii (totalizând 13 discipline) şi până la 3 sporturi opţionale. Disciplinele obligatorii sunt: atletism, baschet, scrimă, fotbal, gimnastică artistică, gimnastică ritmică, judo, nataţie, sărituri în apă, polo, tenis de masă, tenis, volei. La lista sporturilor obligatorii, din 2017 se va adăuga taekwondo, iar din 2019 tirul cu arcul.
România a organizat până acum o singură Universiadă, în anul 1981, acesta fiind, de altfel, şi cel mai mare eveniment sportiv organizat vreodată în ţara noastră. Evenimentul din 1981 s-a bucurat de participarea a 2.930 de sportivi din 86 de ţări şi a peste 200.000 de spectatori. În acel an, sportivii români au obţinut medalii la toate cele 10 discipline ale Universiadei şi au ocupat locul 2 în clasamentul final.