Decizia Uniunii Europene de a sprijini exportul de cereale dinspre Ucraina a fost una foarte bună şi legitimă, a explicat europarlamentarul Siegfried Mureşan (PNL/PPE), într-un interviu acordat PRESShub. Dar mecanismul prin care a fost au fost ajutaţi fermierii ucraineni trebuit îmbunătăţi, pentru a nu-i afecta pe fermierii din UE, respectiv pe cei din România, a precizat politicianul.
Europarlamentarul Siegfried Mureşan (PPE / PNL), vicepreşedintele Grupului PPE din Parlamentul European, a fost desemnat în mai raportor general (negociator-şef) al Parlamentului pentru Bugetul Uniunii Europene din 2024. Decizia a fost luată de conducerea Comisiei pentru bugete.
PRESShub l-a întrebat pe politician ce înseamnă acest lucru concret, care este misiunea sa din noua poziţie.
„Uniunea Europeană cheltuieşte anual aproximativ 180 de miliarde de euro. Sunt fonduri care ajung la fermieri, care ajung la studenţi pentru bursele ERASMUS, la cercetători, pentru cercetare şi inovare.
Sunt bani care ajung la autorităţi locale pentru extinderi şi modernizări de spitale, de grădiniţe, sunt bani pentru construcţia de autostrăzi şi căi ferate.
180 de miliarde de euro cheltuiţi conform nevoilor oamenilor şi priorităţilor Uniunii Europene.
Comisia Europeană, care este guvernul Uniunii Europene, propune un proiect de buget. Rolul meu, ca raportor general al Parlamentului European şi negociator şef, este să elaborez poziţia Parlamentului European.
Deci bugetul este propus de Comisia Europeană, dar este votat, adoptat şi decis în Parlamentul European, în colaborare cu guvernele celor 27 de state membre.
Aşadar, eu elaborez poziţia Parlamentului European, o negociez cu Comisia Europeană şi cu Consiliul de Miniştri, în care sunt grupate cele 27 de state membre, cu obiectivul clar de a avea un buget până la finalul anului, de a avea suficienţi bani în casă pentru ca beneficiarii de fonduri europene să-i primească la timp, să aibă facturile achitate la timp şi de a avea şi suficiente fonduri pentru noile priorităţi ale Uniunii Europene”, a explicat Siegfried Mureşan.
Trebuie să accelerăm absorbţia pentru exerciţiul 2014-2020
Siegfried Mureşan a menţionat că o prioritate pentru România este reprezentată de cheltuirea fondurilor europene rămase din exerciţiul financiar anterior, dar şi accelerarea absobţiei fondurilor de anul acesta.
„România a avut alocate aproximativ 45 de miliarde de euro fonduri europene din bugetul multianual al UE pentru 2014-2020. Printr-o derogare, aceste fonduri pot fi folosite până la 31 decembrie 2023.
În paralel, a început implementarea planului naţional de redresare şi rezilienţă pentru fondurile suplimentare care au venit.
Aşa încât, după ce se încheie conturile la 31 decembrie pentru perioada 2014-2020, trebuie să începem în sfârşit să absorbim accelerat bani pe noul buget multianual al Ue 2021-2027.
Mă aştept să fie tot mai multe proiecte de autostrăzi, modernizări de căi ferate, proiecte de infrastructură în comunităţile locale, proiecte de digitizare şi de investiţii în energii regenerabile, îmbunătăţire a eficienţei energetice.
30% din bugetul Uniunii Europene este prevăzut a merge în proiecte ce au o contribuţie pozitivă asupra mediului înconjurător, proiecte care au o componentă verde, adică îmbunătăţirea eficienţei energetice, noi surse de energie, reducerea poluării.
Toate aceste proiecte vor începe să decoleze, să fie implementat începând cu anul 2024. Trebuie să ne asigurăm că avem suficiente fonduri pentru ca beneficiarii – autorităţi publice locale, centrale, sector privat, IMM-uri – să îi primească la timp”, a explicat Siegfried Mureşan.
O decizie corectă, care are nevoie de îmbunătăţiri
Europarlamentarul PPE a arătat că bugetul Uniunii Europene pentru 2024 are un capitol special pentru sprijinirea fermierilor afectaţi de războiul din Ucraina.
„În primul rând, anul trecut, Uniunea Europeană a luat o decizie corectă de a crea nişte coridoare verzi, pentru a permite exportul de produse agroalimentare dinspre Ucraina spre pieţele lumii.
Această decizie a fost corectă, însă implementarea a fost imperfectă. Adică cerealele veneau din Ucraina şi fiindcă nu aveau adresa certificate de provenienţă, au rămas pe pieţele din Polonia, România, Slovacia, Ungaria, Bulgaria, nu au ajuns la beneficiari finali, adesea în Orientul Mijlociu sau în nordul Africii.
Uniunea Europeană a luat decizia corectă de a crea aceste coridoare verzi, însă nu a implementat bine hotărârea.
Trebuie într-adevăr să ne asigurăm că aceste coridoare devin funcţionale, că punem la dispoziţie suficiente echipamente de transport pe aceste rute şi că extindem infrastructura de transport din sudul Ucrainei, prin Republica Moldova, prin România spre Marea Neagră.
Trebuie modernizate drumuri, trebuie modernizate căi ferate, ajustat şi ecartamentul. Trebuie ca cerealele care pleacă din Ucraina să aibă certificate de provenienţă.
Ştiu că aceste lucruri nu au fost posibile anul trecut, în primele săptămâni ale războiului, dar trebuie să fie posibil acum şi trebuie ca destinaţia finală să fie clară la momentul la care cerealele părăsesc Ucraina.
Adică trebuie să fie clar că tranziţia în Uniunea Uniunea Europeană este de scurtă durată şi că nu sunt inundate pieţele noastre. E nevoie de aceste cereale în ţări din nodul Africii şi Orientul Mijlociu”, a menţionat Siegfried Mureşan.
Europarlamentarul a menţionat că trebuie să spunem un NU categoric tuturor euroscepticilor, tuturor populiştilor care încearcă să dezbine Uniunea Europeană şi Ucraina.
„Putin nu vrea doar o bucată de pământ din Ucraina. Ceea ce se întâmplă în Ucraina este un atac fundamental la modul nostru de viaţă, bazat pe legi, pe reguli, în mod de viaţă care pune cetăţeanu în centru, în mod de viaţă bazat pe dezvoltare, de justiţie, pe stat de drept, pe democraţie.
Aceştia sunt duşmani Federaţiei Ruse.
Ucraina luptă nu doar pentru pământul lor, ci şi pentru valorile noastre. De aceea trebuie să-i ajutăm, dar avem modalităţi pentru de a-i ajuta, fără a afecta fermierii din propria noastră ţară.
Mecanismul gândit bine de Uniunea Europeană trebuie implementat anul acesta mai bine decât a fost implementat anul trecut”, acesta este mesajului europarlamentarului PNL/PPE Siegfried Mureşan.
Ce va face UE pentru fermierii români în 2024. Siegfried Mureşan: Sunt raportor pentru un buget de 180 de peste miliarde de euro
13 iunie 2023
- citeşte totul despre:
- uniunea europeana,
- siegfried muresan,
- fermieri,
- romania,
- parlament european
(99 vizualizări)
Din aceeaşi categorie:
Antonescu: Avem lucruri mai bune de făcut în USL decât să ne întrebăm, dacă ”ne susţineţi sau nu ne susţineţi”
(29 septembrie 2013)
63 vizualizări
Se rupe USL? Atacuri publice între Antonescu şi Ponta!
(16 decembrie 2013)
104 vizualizări
Gabriel Sandu, condamnat la 3 ani de închisoare în dosarul Microsoft, cere eliberarea condiţionată
(1 noiembrie 2017)
71 vizualizări
Antonescu: PSD încearcă să păcălească electoratul prin asocierea cu fost USL
(27 aprilie 2014)
81 vizualizări
Primarul condamnat după câştigarea mandatului va suporta împreună cu partidul costurile alegerilor anticipate
(17 iunie 2016)
468 vizualizări
Vila solicitată de Traian Băsescu dată Autorităţii Naţionale pentru Persoane cu Handicap
(24 decembrie 2014)
369 vizualizări
Liberalii îşi lansează oficial candidaţii pentru europarlamentare, la Ploieşti
(27 aprilie 2014)
274 vizualizări
Adrian Năstase într-un nou megascandal ! Prejudiciu de 80 de milioane euro!
(13 septembrie 2014)
244 vizualizări
Ministrul Culturii a demisionat!
(12 decembrie 2013)
72 vizualizări
Barna, după demiterea lui Voiculescu: ”Premierul Florin Cîţu nu mai are susţinerea USR-PLUS”
(14 aprilie 2021)
59 vizualizări
Palatul Victoria, deschis publicului de Ziua Naţională. Premierul Cioloş va fi la Guvern
(29 noiembrie 2015)
538 vizualizări
Ciolacu: Pe 17 august PSD va depune moţiunea de cenzură. E timpul să plecaţi acasă sau la puşcărie
(12 august 2020)
49 vizualizări
Rezultatele finale ale alegerilor prezidenţiale în Prahova
(3 noiembrie 2014)
463 vizualizări
Klaus Iohannis depune astăzi jurământul în calitate de preşedinte al României
(21 decembrie 2014)
74 vizualizări
PNL devine partidul traseiştilor
(11 martie 2016)
613 vizualizări
Şpaga din Dosarul Microsoft s-a negociat în sediul PNL
(3 februarie 2016)
248 vizualizări
Acuzaţii extinse în "Dosarul Hidro Prahova" împotriva deputatului Sebastian Ghiţă
(24 iunie 2015)
101 vizualizări
Untul de arahide si glicemia
Untul de arahide poate controla glicemia si apetitul, conform unui studiu recent. Un
Untul de arahide poate controla glicemia si apetitul, conform unui studiu recent. Un
Turnee și competiții - prezentare pe FixBet
În afară de programele de loialitate, utilizatorilor cazinourilor online li se
În afară de programele de loialitate, utilizatorilor cazinourilor online li se
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!
A luat foc internetul, au navalit deontologii, au explodat opiniile. Cazul Gheboasa, la mare concurenta cu fata ucisa in Mangalia care avea initial 12 ani si fusese violata, iar apoi 18 si ucisa de colega de camera In fapt, un produs al gradului de cultura aferent unor concetateni, domnul cu pricina a fost lasat sa evolueze intr-o siluire a...
Conflictele dintre Roberta Anastase şi Andrei Volosevici sunt vechi. Certurile dintre ei durează mult şi foarte greu vreun cunoscut reuşeşte să îi facă să comunice din nou. Rezultatul alegerilor interne de la PNL Ploieşti este încă o dovadă a faptului că liberalii au dorit să îi dea o lecţie lui Volosevici, arâtându-i voalat că nu este pe...
Prin 1951 Brâncusi a dorit să lase mostenire României 200 de lucrări si atelierul său parizian. Statul român a respins oferta. A fost o sedinţă si s-a decis că Brâncusi nu poate fi considerat un creator în sculptură pentru că "speculează prin mijloace bizare gusturile morbide ale societăţii burgheze". Cei care au hotărât asta au fost...
„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024
EURO = 4.9705 RON
USD = 4.6276 RON
GBP = 5.8148 RON
Top articole