Omul de afaceri prahovean Nicolae Ceapchie, acuzat că a luat în leasing TIR-uri pe care le-a vândut în Orientul Mijlociu şi trimis în judecată de DIICOT pentru fraude pe aproape două milioane de euro a fost condamnat de Tribunalul Prahova la patru ani şi jumătate de închisoare.
Magistraţii Tribunalului Prahova s-au pronunţat, după trei ani de proces, în dosarul în care procurorii DIICOT l-au trimis în judecată pe omul de afaceri prahovean Nicolae Ceapchie, devenit între timp Nicolae Stanciu, inculpat sub acuzaţiile de iniţiere de grup infracţional organizat, înşelăciune şi spălare de bani, scrie MEDIAFAX.
Conform sentinţei publicate pe portalul instanţelor de judecată, Nicolae Stanciu (fost Ceapchie) a fost condamnat pentru săvârşirea celor trei infracţiuni, iar în final a primit o pedeapsă de patru ani şi şase luni de detenţie.
O pedeapsă similară a primit soţia condamnatului, Ana Ruxandra Stanciu, care a fost găsită vinovată de aderare la grup infracţional organizat şi înşelăciune în dauna mai multor societăţi comerciale, între care şi firme de leasing.
În acelaşi dosar a fost inculpat şi Mădălin Ceapchie, nepotul lui Nicolae Stanciu (fost Ceapchie) condamnat tot la patru ani şi jumătate de detenţie pentru aderare la grup infracţional organizat şi complicitate la înşelăciune. Alţi doi inculpaţi trimişi în judecată alături de cei trei au primit pedepse de câte patru ani de închisoare.
Prin aceeaşi sentinţă, cei cinci inculpaţi şi societăţile comerciale pe care le controlau şi care au fost introduse în procesul penal ca părţi responsabile civilmente sunt obligaţi să achite daune de 1.374.74 euro şi de 2.225.679 lei societăţilor pe care le-au fraudat.
Sentinţa Tribunalului Prahova poate fi contestată, tribunalul fiind instanţă de fond în acest dosar.
În luna iunie 2011, cei cinci inculpaţi au fost trimişi în judecată de către DIICOT, alături de mai multe societăţi comerciale pe care le controlau şi care au fost părţi responsabile civilmente în proces, pentru fraudarea mai multor societăţi comerciale şi a unor firme de leasing.
Potrivit anchetatorilor, în perioada 2009 - 2011 grupul infracţional organizat şi condus de Nicolae Stanciu (fost Ceapchie) a fraudat cu aproximativ zece milioane de lei Marfin Bank România SA, OTP Leasing, SC Afin Leasing IFN SA, dar şi alte societăţi cu care firmele controlate de ei au avut relaţii comerciale. Astfel, conform procurorilor, gruparea condusă de Ceapchie a luat în leasing zece TIR-uri pe care nu le-a achitat, iar în momentul deschiderii anchetei DIICOT, în 2011, a fost găsit şi pus sub sechestru un singur autotren, celelalte fiind scoase din ţară, iar anchetatorii bănuind că au fost vândute în zona Orientului Mijlociu, acolo unde semnatul GPS de pe TIR-uri s-a pierdut. De asemenea, gruparea condusă de Ceapchie şi de concubina sa, Ana Stanciu, devenită între timp soţia omului de afaceri, a luat tot în leasing şi alte utilaje, între care unele folosite pentru construcţii, asfaltări şi reabilitarea infrastructurii rutiere, pe care nu le-a mai achitat, o parte din aceste utilaje fiind găsite şi puse sub sechestru.
De-a lungul procesului penal, martorii care au apărut în faţa instanţei au afirmat că grupul controlat de Ceapchie folosea violenţă şi chiar ameninţări cu moartea la adresa celor pe care îi înşela. De altfel, unul dintre inculpaţii condamnaţi în acest dosar a fost pedepsit inclusiv pentru port nelegal de armă supusă autorizării.