Moscova a sistat livrarea de gaze către Ucraina. Rusia anunţase deja că va opri livrarea de gaze naturale Ucrainei în cazul în care Kievul nu plăteşte o datorie de 1,95 miliarde de dolari până la ora 06.00 GMT, a declarat purtătorul de cuvânt al companiei ruse Gazprom la finalul negocierilor de la Kiev care s-au soldat cu un eşec, potrivit AFP.
Rusia a ameninţat că întrerupe livrările de gaze naturale către Ucraina luni, la ora 6.00 GMT (9.00, ora României), după eşecul negocierilor de la Kiev, o măsură susceptibilă să perturbe aprovizionarea în Europa şi să agraveze cel mai dur conflict de pe continent de la Războiul Rece, relatează AFP.
"Nu am ajuns la un acord şi este puţin probabil să ne întâlnim din nou. Suntem deja în avion" în drum înapoi către Moscova, a declarat telefonic pentru AFP Serghei Kuprianov, un purtător de cuvânt al gigantului semipublic Gazprom, după negocierile purtate la Kiev, mediate de Uniunea Europeană (UE).
Gazprom a dat ultimatum Kievului până luni, la ora 6.00 GMT (9.00, ora României), să ramburseze o datorie în valoare de 1,95 de miliarde de dolari.
"Dacă nu primim banii până atunci, nu vom mai furniza gaze naturale", a declarat Kuprianov.
Livrările de gaze naturale ruseşti către Europa, din care aproape jumătate tranzitează teritoriul ucrainean, riscă să fie afectate, ca în timpul conflictelor gazifere anterioare, în 2006 şi 2009.
Oficiali ucraineni şi europeni au declarat că încă mai speră la un compromis.
La Bruxelles, Comisia Europeană (CE) a declarat, într-un comunicat, că este "convinsă" că între Kiev şi Moscova încă mai este posibil un acord.
"Vom încerca să ne întâlnim din nou cât mai rapid posibil", a anunîat anterior o sursă europeană.
"Sperăm că economia şi bunul simţ vor prevala asupra politicii", a declarat pentru presă Andrii Kobolev, conducătorul grupului de stat ucrainean Nafrogaz.
Kievul a refuzat creşterea preţului decisă de către Moscova după instalarea la putere a liderilor prooccidentali, la sfârşitul lui februarie, în urma îndepărtării prorusului Viktor Ianukovici. Preţul a 1.000 de metri cubi de gaze a crescut atunci de la 268 la 485 de dolari, un preţ fără echivalent în Europa. În "ultima (sa) ofertă", Moscova a propus 385 de dolari.