Mii de credincioşi ortodocşi şi catolici din întreaga lume au participat în Vinerea Mare la procesiunile care au refăcut drumul lui Isus Hristos de la judecată şi până la răstignire.
Una dintre cele mai importante comemorări de acest tip a avut loc la Roma, acolo unde Papa Francisc a binecuvântat procesiunea din Vinerea Mare de la Colosseum.
Într-o atmosferă încărcată de sobrietate, Papa Francisc s-a rugat în Vinera Mare pentru victimele exploatărilor economice.
La inceputul procesiunii, episcopul oficial de la Vatican, Giancarlo Maria Bregantini, a denunţat precaritatea, şomajul, corupţia, speculaţiile financiare, precum şi sinuciderile din cauza crizei economice.
Papa Francisc a luat şi el cuvântul în timpul ceremoniei şi a cerut mulţimii de credincioşi să îşi amintească de oamenii abandonaţi. Totodată, Suveranul Pontif a vorbit şi despre „monstruozitatea omului” atunci când se lasă ghidat de rău.
„Răul nu va avea ultimul cuvânt, ci dragostea, mila şi iertarea”, a spus Papa Francisc. Aproximativ un milion de credincioşi catolici au participat la ceremonia dedicata Sărbatorilor Pascale din Roma.
Crucea Mântuitorului a fost purtată prin Colosseum, iar alaiul de credincioşi care a participat la procesiune a făcut 14 opriri, ce reprezintă, potrivit tradiţiei creştine, cele 14 momente din timpul patimilor şi al răstignirii lui Isus Hristos.
De asemenea, în Oraşul Sfânt, mii de credincioşi au luat parte la procesiunea care reface drumul lui Isus Hristos până la Dealurile Golgotei.
În Filipine, sute de credincioşi s-au lăsat crucificaţi în cadrul ceremoniei dedicate Învierii Domnului.
Totodată, în Spania, sute de localnici basci au refăcut scena „Cina cea de taină” în oraşul Balmaseda.
Şi în nordul Angliei, pelerinii au purtat cruci pe malul mării în cadrul pelerinajului de la Northern Cross la Insula Sfântă în Northumbria.
În acest an, Învierea Domnului este sărbătorită de credincioşii ortodocşi şi catolici pe data de 20 aprilie.