Reprezentanţii mai multor organizaţii neguvernamentale din România au protestat miercuri, în faţa sediului Comisiei Europene de la Bruxelles, împotriva metodei de fracturare hidraulică pentru explorarea şi exploatarea gazelor de şist, informează Agerpres.

"Refuz, rezist, gazelor de şist!", au scandat printre altele protestatarii care au fost însoţiţi de bannere cu harta României şi cu inscripţii împotriva gazelor de şist. Aceştia speră să-i convingă astfel pe oficialii europeni asupra pericolelor pe care le reprezintă explorarea/exploatarea gazelor de şist, apreciind că un astfel de proces "este o crimă împotriva umanităţii".

În opinia ONG-urilor protestatare, argumentele care sunt aduse în favoarea exploatării/explorării gazelor de şist precum "independenţa energetică" şi "locuri de muncă mai multe" nu sunt acoperite de realitate.

"Noi ne gândim că, deja având exemplul Statelor Unite, cred că este momentul să oprim toată această nebunie şi să nu încercăm să acoperim totul în ambalajul frumos al creării locurilor de muncă sau de acel argument mult prea folosit al independenţei energetice. Noi în România suntem aproape independenţi, că importăm 20% şi, din câte am citit recent, Petrom o să exploreze şi în Marea Neagră şi vom fi total independenţi în momentul acela, ba mai mult vom putea să şi explorăm. Atunci de ce nu înţeleg de ce trebuie să distrugem pământul, apa, pentru câteva locuri de muncă?", a spus reprezentanta SOS Roşia Montană Bruxelles.

O delegaţie a protestatarilor va încerca să fie primită în cursul zilei de miercuri de reprezentanţi ai Comisiei Europene.