Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) a solicitat Judecătoriei Sectorului 5 suspendarea dizolvării companiei Hexi Pharma, primul termen urmând să se judece luni, la ora 12.00, au declarat surse judiciare, pentru News.ro.

Cererea procurorilor PICCJ a fost înregistrată vineri pe rolul Judecătoriei Sectorului 5, după ce Hexi Pharma şi-a cerut, miercuri, insolvenţa la Tribunalul Bucureşti.

Compania a invocat, în cererea de insolvenţă, o datorie de 23,5 milioane de lei către bugetul de stat şi către furnizori ai societăţii, dar şi facturi în valută neachitate de peste 20 de milioane de euro către două firme offshore din Cipru.

Una dintre acestea are legătură cu patronul Hexi Pharma, Dan Condrea, iar cealaltă se regăseşte în acţionariatul Unilab SA, deţinătoarea laboratorului care verifica produsele Hexi Pharma.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a demarat o anchetă la Hexi Pharma, care vizează verificarea firmei din punct de vedere fiscal, inclusiv pe linia relaţiei cu firmele offshore din Cipru.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) a anunţat vineri că procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de compania Hexi Pharma pentru infracţiunea de "participaţie improprie la infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor".

Surse judiciare au declarat, vineri, pentru News.ro, că anchetatorii au făcut noi verificări la sediul firmei şi au sigiliat probe, cercetările vizând atât zona de producţie, cât şi documentele societăţii. Conform aceloraşi surse, la sediul IGPR au fost verificate calculatoarele şi telefoanele directorului general al Hexi Pharma, Flori Dinu, şi ale chimistului fabricii.

Patronul firmei Hexi Pharma, Dan Condrea, a fost audiat, marţi, timp de patru ore, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în dosarul dezinfectanţilor folosiţi în spitale.

Hexi Pharma a anunţat, miercuri, că îşi va retrage produsele, că a început deja procedurile legale pentru închiderea fabricii şi a cerut scuze personalului medical şi tuturor celor care au fost sau ar fi putut fi afectaţi de neconformităţile dezinfectanţilor săi.

Scandalul Hexi Pharma a izbucnit după ce Gazeta Sporturilor şi jurnalistul Cătălin Tolontan au dezvăluit, bazându-se pe declaraţiile şi pe documentele furnizate de foşti angajaţi ai firmei, că dezinfectanţii furnizaţi de aceasta spitalelor au concentraţii mai mici decât cele înscrise pe etichetă. De asemenea, jurnaliştii au relatat că patronul firmei, Dan Condrea, este acţionar la o firmă care asigură servicii de curăţenie în spitale, aceasta având acelaşi administrator ca şi Unilab, laboratorul unde  ar trebui să fie verificată calitatea dezinfectanţilor. 

În urma acestui scandal, în 8 mai, ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu, a demisionat.