Justiţia sârbă a dispus pentru prima dată ca statul să plătească daune familiilor unor civili kosovari victime ale crimelor de război comise în 1999 în Kosovo de către o unitate specială a poliţiei, a anunţat vineri o asociaţie, potrivit AFP.

"În verdictul său, tribunalul a ordonat Republicii Serbia să plătească suma de 25,9 milioane de dinari (circa 210.000 de euro — n.r.) unui număr de 24 de apropiaţi a 14 victime", a precizat, într-un comunicat, Fondul pentru Dreptul Umanitar (FHP), o organizaţie non-guvernamentală sârbă care a reprezentat aceste familii în instanţă.

ONG-ul a salutat decizia, însă şi-a anunţat totuşi intenţia de a face apel, susţinând că "tribunalul trebuia să decidă să alinieze valoarea daunelor la normele prevăzute de Curtea Europeană a Drepturilor Omului".

De cealaltă parte, avocaţii care reprezintă statul sârb au precizat la rândul lor, citaţi de AFP, că au făcut deja apel împotriva deciziei.

Cinci poliţişti sârbi, toţi membri ai unităţii speciale 'Scorpions', au fost condamnaţi de justiţia sârbă pentru uciderea a 14 albanezi, printre care femei şi copii, şi pentru rănirea altor cinci la Podujevo, în nordul Kosovo, la 22 martie 1999.

Sasa Cvjetan a fost condamnat în 2005 la 20 de ani de închisoare pentru că a participat la acest masacru. Dragan Medic, Dragan Borojevic şi Miodrag Solaja au fost condamnaţi la câte 20 de ani de închisoare în 2010, iar Zeljko Djukic, minor la momentul producerii faptelor, la 15 ani de închisoare în 2011.

Masacrul de la Podujevo a avut loc în timpul bombardamentelor NATO menite a pune capăt operaţiunilor forţelor sârbe împotriva separatiştilor albanezi.

După conflictul din 1998-1999, Kosovo a fost trecut sub administrarea ONU, după care, în februarie 2008, şi-a proclamat independenţa, nerecunoscută de Belgrad. Conflicul a costat viaţa a circa 13.000 de persoane.

Unitatea specială 'Scorpions', care era subordonată Ministerului sârb de Interne, a participat la războaiele din Croaţia (1991-1995) şi Bosnia (1992-1995), după care a fost fi trimisă şi în Kosovo.

Alţi patru membri ai acestei unităţi au fost condamnaţi în aprilie 2007 la pedepse de până la 20 de ani de închisoare pentru că au participat la masacrarea a circa 8.000 de musulmani la Srebrenica (în estul Bosniei) în 1995, cel mai sângeros masacru din Europa după cel de-Al Doilea Război Mondial, calificat drept genocid de către justiţia internaţională.