Premierul Turciei, Ahmet Davutoglu, a declarat, joi, că atacul care a avut loc miercuri seară la Ankara a fost comis de "organizaţia siriană teroristă Unitatea de Protecţie a Poporului Kurd (YPG)", în cooperare cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), relatează publicaţia turcă Yeni Safak.
"Acest atac a fost lansat de un membru YPG în cooperare cu membri ai organizaţiei teroriste separatiste PKK din Turcia", a spus premierul Turciei, într-o conferinţă de presă. "Atacatorul sinucigaş a fost Salih Necar", a mai spus acesta.
Davutoglu a precizat că atacul a scos la iveală adevărata faţă a formaţiunii YPG şi că a dovedit încă o dată că aceasta este o organizaţie teroristă.
Autorităţile turce au spus în repetate rânduri că gruparea siriană YPG, subdiviziunea armată a Partidului Uniunii Democratice (PYD), este o organizaţie teroristă care are legături puternice cu teroriştii din cadrul Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi că ambele grupuri sunt coordonate de aceleaşi centre de operaţiuni din localitatea irakiană Qandil.
Uniunea Europeană şi Statele Unite, alături de alţi aliaţi occidentali ai Turciei, au recunoscut formaţiunea PKK drept organizaţie teroristă, însă au ezitat să includă gruparea YPG în aceeaşi categorie.
PKK a negat implicarea în atentatul de Ankara. Unul dintre liderii acestora a menţionat că Turcia vrea să profite de atentat pentru a interveni terestru în Siria.
Cemil Bayik: "Nu ştim cine este responsabil de comiterea atacului de miercuri seară, dar ar putea fi o reacţie faţă de masacrele din Kurdistan", a declarat liderul PKK, referindu-se la regiunea kurdă care cuprinde arii din Turcia, Irak, Siria şi Iran.
Atacul de miercuri seară din Ankara este ultimul dintr-o serie de atentate comise în Turcia în ultima perioadă. La începutul lunii ianuarie, un atentat sinucigaş a avut loc în zona centrală din Istanbul, în care au murit 11 turişti germani.
O amplă campanie militară împotriva militanţilor kurzi a fost declanşată de forţele turce în sud-estul ţării, bilanţul depăşind 600 de morţi.
În plus, forţele turce au lansat sâmbătă şi o campanie militară împotriva militanţilor kurzi sirieni (YPG) în nordul Siriei, în apropiere de frontiera cu Turcia, intervenţie criticată dur de Franţa şi de SUA, care au solicitat oprirea imediată a bombardamentelor.