Pentru a doua zi la rând, armata turcă a bombardat, duminică, ţinte din Siria. Vizate au fost mai multe poziţii ale regimului Assad şi ale kurzilor. Zeci de obuze trase de artileria turcă au căzut în satele din nordul Siriei. A fost bombardat inclusiv un aeroport militar, pe care, în urmă cu doar câteva zile, kurzii reuşiseră să îl recucerească din mâinile teroriştilor Al-Nusra, afiliaţi Al-Qaida. Oficialii de la Ankara spun că forţele armate nu au făcut decât să se apere, după ce mai multe atacuri au ţintit teritoriul Turciei.
Ahmet Davutoglu, premierul Turciei: „Acţiunile noastre au fost îndreptate împotriva unor forţe care reprezintă o ameninţare în regiunea Azaz şi împrejurimi. Încercăm să contracarăm acţiunile acestor militanţi, fără îndoială simpatizanţi PKK, care încearcă să pună stăpânire pe propriul lor teritoriu în Siria, dar şi să-i protejăm pe refugiaţii din zonă”.
Explicaţiile Turciei n-au convins Statele Unite, care au cerut Ankarei să oprească bombardarea poziţiilor kurde, mai ales că e vorba despre militanţi care participă la lupta împotriva teroriştilor Stat Islamic.
Analiştii politici spun că această ofensivă pregăteşte terenul pentru o intervenţie la sol în Siria, mai ales că Ankara a recunoscut că, alături de Arabia Saudită, ar putea participa la o astfel de campanie, oficial împotriva grupării Stat Islamic.
Premierul rus a avertizat în privinţa riscurilor unei astfel de intervenţii.
Dmitri Medvedev, premierul Rusiei: „Nu este nevoie să speriem pe nimeni, trebuie să negociem, nu doar să vorbim despre ceva ce merge în direcţia greşită sau despre o operaţiune terestră împreună cu alte state arabe. Nimeni nu îşi doreşte un nou război, o operaţiune terestră înseamnă un război în toată regula şi lung. De acest lucru trebuie să ţinem cont”.
Între timp, armata siriană, ajutată de Rusia, continuă la rândul ei bombardamentele asupra rebelilor suniţi din capitala Damasc şi în regiunea Alep.
Experţii sunt de părere că, indiferent când se va termina războiul civil, statul sirian nu va mai avea niciodată aceleaşi graniţe.
Moshe Yaalon, ministrul israelian al Apărării: „Trebuie să realizăm că vom vedea enclave: Alawistan, Kurdistanul Sirian, Gurjistanul Sirian. Poate vor coopera sau vor lupta unii cu alţii. Principala problemă este că dacă gruparea teroristă Stat islamic este învinsă, problema suniţilor nu va fi rezolvată în Siria şi Orientul Mijlociu”.
Digi 24