Restaurantul din Sibiu unde peste 40 de oameni s-au îmbolnăvit în noaptea de Revelion a fost amendat cu 20.000 de lei şi sancţionat cu trei avertismente de către reprezentanţii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (CJPC) Sibiu.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, marţi, de către reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Sibiu, reprezentanţii CJPC Sibiu au aplicat o amendă de 20.000 de lei şi trei avertismente la restaurantul unde peste 40 de persoane s-au îmbolnăvit în noaptea de Revelion, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Conform documentului, inspectorii CJPC au descoperit mai multe abateri, cum ar fi: lipsa afişării preţurilor şi tarifelor la serviciile suplimentare; lipsa verificării metrologice la cântarul din dotarea bucătăriei, lipsa elementelor de identificare la unele preparate din carne; lipsa informării corecte, complete şi precise a unor servicii oferite consumatorilor la mesele organizate, dar şi nerespectarea condiţiilor de temperatură prescrise de producător la unele produse depozitate în spaţiile specifice”. În urma deficienţelor mai sus constatate, CJPC a aplicat o amendă în valoare totală de 20.000 lei şi trei avertismente, dispunându-se, totodată, măsuri complementare, respectiv oprirea definitivă şi retragerea din circuitul consumului uman a produselor fără elemente de identificare cu termenul de valabilitate la limita depăşirii”, se arată în comunicat.

Sursa citată precizează că şi reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Sibiu au constatat deficienţe multiple, printre care se numără etichetarea incompletă pentru anumite produse şi existenţa a 30 de ouă cu data expirării 31.12.2015.

Tot marţi, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sibiu au anunţat că două dintre produsele servite la masa de Revelion la restaurantul din municipiul Sibiu unde peste 40 de persoane s-au îmbolnăvit aveau stafilococ, la fel şi câţiva dintre angajaţii din blocul alimentar.

"Din probele bacteriologice recoltate de la 22 de angajaţi ai blocului alimentar al unităţii (exudate nazale şi faringiene), nouă exudate nazale (41 la sută) şi un exudat faringian au fost pozitive pentru stafilococ. Cele patru coproculturi recoltate în ambulator de la pacienţi au fost negative, iar din cele 20 de coproculturi de la personal, una a fost pozitivă pentru stafilococ, restul fiind negative pentru germeni patogeni", se arată în comunicat.

De asemenea, s-au recoltat 29 de probe alimentare - zece din alimente de la micul dejun, opt din preparate culinare pentru Revelion, iar 11 din materia primă utilizată la prepararea micului dejun, respectiv de la gustarea rece de Revelion. Totodată, specialiştii DSP Sibiu au menţionat că s-au recoltat zece teste de salubritate din blocul alimetar al unităţii - suprafeţe de lucru, ustensile, tacâmuri - toate corespunzătoare, iar cele şase probe recoltate de pe mâinile personalului au fost, de asemenea, corespunzătoare.

În urma rezultatelor de laborator, specialiştii DSP Sibiu au dat o amendă de 800 de lei şi au dispus suspendarea activităţii purtătorilor de stafilococ din rândul personalului pentru efectuarea tratamentului.

În noaptea de Revelion, peste 40 de persoane cazate la o unitate hotelieră din municipiul Sibiu au acuzat simptome ale unei toxiinfecţii alimentare şi au avut nevoie de îngrijirile medicilor, 13 dintre acestea, între care doi copii, fiind transportate la spitale din oraş.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Sibiu, Bianca Săbău, declara că, în total, 43 de persoane au acuzat simptome de toxiinfecţie alimentară, după ce, iniţial, zece persoane au avut nevoie de îngrijirile medicilor. De asemenea, alte 30 de persoane au primit îngrijiri medicale la faţa locului, dar au refuzat transportul la spital.

Ulterior, restaurantul hotelului a fost închis temporar, iar administratorii au fost amendaţi cu 4.000 de lei, pentru nerespectarea regulilor de igienă alimentară.

Reprezentanţii ISU Sibiu spuneau că alte trei persoane dintre cele 30 cărora li s-au acordat îngrijiri medicale la faţa locului, dar au refuzat transportul la spital, au ajuns în cele din urmă la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Sibiu după ce starea li s-a agravat.

În 4 ianuarie, DSP Sibiu anunţa că o parte dintre angajaţii restaurantului sunt purtători de