Cei aproape o sută de mineri blocaţi în Salina Ocna Dej, judeţul Cluj, au renunţat, sâmbătă seară, la protest, după ce conducerea Societăţii Naţionale a Sării le-a promis că le acceptă revendicările salariale şi a semnat un protocol cu sindicatul care îi reprezintă.

Liderii salariaţilor şi conducerea Societăţii Naţionale a Sării au avut, sâmbătă, timp de câteva ore, negocieri mediate de prefectul de Cluj, Gheorghe Vuşcan.

"Conflictul de muncă spontan s-a încheiat şi ne bucurăm pentru acest lucru, în primul rând pentru sănătatea celor care de aproape 36 de ore erau în subteran. S-a ajuns la o concluzie şi directorul general al Societăţii Naţionale a Sării a încheiat un protocol cu sindicatul, iar în acest protocol s-a consemnat faptul că se va reveni la alocarea bugetară pentru salarii la nivelul anului 2014 (una din solicitările minerilor - n.r.). Urmează să aibă o întâlnire tehnică pe acest subiect, luni, la Bucureşti", a spus Vuşcan.

Prefectul de Cluj a spus că acest conflict de muncă a fost dezamorsat şi minerii au primit promisiuni că revendicările lor vor fi îndeplinite în cel mai scurt timp.

"Minerii au renunţat la protest. Aveau şi alte revendicări, pe care le-au înaintat directorului general, urmând ca şi acestea să fie discutate în întâlnirea de luni de la Bucureşti", a mai spus Vuşcan.

Minerii de la Salina Ocna Dej declanşaseră protestul vineri, când primul schimb a refuzat să iasă din subteran, iar ulterior s-au alăturat schimburile II şi III, numărul protestatarilor din subteran ajungând, sâmbătă la prânz, la 98 de persoane. Alţi aproximativ 60 de mineri s-au solidarizat cu colegii lor din subteran şi protestau în curtea unităţii.

Prefectul de Cluj, Gheorghe Vuşcan, a coborât în subteran, sâmbătă dimineaţa, împreună cu primarul din Dej, Morar Costan, pentru a discuta cu protestatarii şi pentru a primi revendicările lor.

AGERPRES