Apa radioactivă de la centrala nucleară niponă Fukushima, lovită de un cutremurul de pământ în 2011, se apropie de Statele Unite.

O arie de apă ce conţine mici cantităţi de radiaţii, provocate de explozia din 2011 a centralei nucleare Fukushima Dai-ichi, a fost detectată la 160 km de coasta oraşului Eureka, California, au declarat în noiembrie cercetătorii, conform KTVU.

Aria de apă conţine cesiu-134 radioactiv iar cercetătorii de la Institutul Oceanografic Woods Hole au descoperit acest lucru ca parte a unui proiect de monitorizare a apei.

Cercetătorii au declarat că nivelul de cesiu este cu mult sub punctul în care ar putea există vreun risc măsurabil pentru sănătatea umană sau viaţa marină. Nivelul este de 1.000 de ori mai mic decât limitele acceptabile stabilite pentru apa potabilă de către Agenţia americană pentru Protecţia Mediului.

Radioactivitatea a fost măsurată la 2 bechereli pe metrul cub, a raportat KSWB.

Centrala nucleară de la Fukushima Daiichi a fost lovită de un cutremur devastator şi un tsunami puternic în martie 2011, şi în urma exploziilor şi pagubelor suferite s-au deversat în apă cantităţi de cesiu-134 la niveluri fără precedent. Acest element radioactiv şi altele de acest fel înaintează treptat prin Oceanul Pacific.

La trei ani după dezastru, apa contaminată continuă să fie o problemă.

“Apa contaminată este cea mai presantă problemă pe care trebuie să o rezolvăm. Nu există niciun dubiu în această privinţă”, a declarat Akira Ono, şeful centralei, pentru CBC News. “Efortul nostru de a diminua problema este la cel mai ridicat nivel acum. Deşi nu pot spune cu exactitate, sper ca lucrurile să se îmbunătăţească când măsurile vor începe să aibă efect.”