Sectia de judecători a CSM a dispus ca instanţele să comunice Inspecţiei Judiciare, până la 31 octombrie, planul de acţiune privind dosarele mai vechi de 10 ani de la data înregistrării, precum şi cele de mare corupţie înregistrate acum minimum cinci ani.

"Secţia de judecători a dispus ca instanţele judecătoreşti să comunice până în 31 octombrie Inspecţiei Judiciare planul de acţiune atât cu privire la dosarele mai vechi de 10 ani de la data înregistrării în sistemul instanţelor judecătoreşti, precum şi a dosarelor de mare corupţie a căror durată este mai mare de cinci ani de la data înregistrării în sistemul informatic al instanţelor judecătoreşti", se arată într-o decizie luată în această săptămână de Secţia de judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Conform aceleiaşi decizii, instanţele trebuie să transmită Inspecţiei Judiciare şi modul de implementare a măsurilor dispuse astfel încât să fie eficientizat actul de justiţie.

Mai mult, fiecare judecător va trebuie să îşi stabilească o agendă de lucru referitoare la controlul şi gestionarea dosarelor pe care le are în lucru. Astfel, magistraţii trebuie să aibă în vedere prioritizarea soluţionării cauzelor aflate în lucru în funcţie de vechimea acestora.

În urma datelor transmise, Inspecţia Judiciară va realiza un raport, care va fi prezentat Secţiei de judecători a CSM. În cazul în care va fi necesar, inspectorii judiciari vor putea chiar să declanşeze cercetări disciplinare împotriva judecătorilor care au tergiversat soluţionarea dosarelor.

CSM a luat deja o măsură similară, conform căreia unităţile de parchet, inclusiv DNA şi DIICOT, care nu vor soluţiona dosarele penale mai vechi de cinci ani într-un termen rezonabil vor fi trase la răspundere, dacă inspectorii judiciari vor constata că aceste întârzieri au la bază motive imputabile.

Inspecţia Judiciară a realizat un raport având ca obiect "verificarea măsurilor luate de procurori şi conducerile parchetelor din cadrul Ministerului Public în vederea soluţionării dosarelor penale mai vechi de 5 ani de la data sesizării". Acest raport a fost aprobat de Secţia pentru procurori a CSM.

Potrivit raportului Inspecţiei Judiciare, una dintre măsurile ce urmează a fi luate este aceea de efectuare a unui control de IJ "în termen de şase luni de la aprobarea prezentului raport, urmând ca în situaţia constatării neluării măsurilor necesare, din motive imputabile, în vederea soluţionării dosarelor penale mai vechi de cinci ani de la data sesizării să fie stabilite răspunderi".

O altă măsură ce a fost aprobată de CSM, în urma propunerilor venite din parte inspectorilor judiciari, constă în exercitarea unei supravegheri eficiente de către procurorii cu funcţii de execuţie, cu privire la activitatea de cercetare penală realizată în dosarele mai vechi de cinci ani. Aceste lucru se va realiza prin întocmirea de dispoziţii scrise, stabilirea unor termene precise de finalizare a cercetărilor, precum şi verificarea aducerii la îndeplinire a acestor dispoziţii.