Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis marţi că interdicţia impusă, în 2010, de Franţa, privind purtarea în public a vălului islamic care acoperă faţa aproape integral, nu încalcă drepturile femeilor musulmane. Este a treia oară când CEDO acordă câştig de cauză statului francez într-un proces pe această temă.

Potrivit legii franceze, nicio persoană nu poate purta în spaţiul public haine menite să îi acopere faţa. Cei care nu se conformează riscă să fie amendaţi cu până la 150 de euro. Actul normativ a fost elaborat şi a intrat în vigoare în timpul preşedintelui conservator Nicolas Sarkozy şi a rămas neschimbat până azi. Autorităţile spun că legea a fost dată şi este menţinută din motive de siguranţă.

Interdicţia a dat naştere însă unor tensiuni în comunitatea musulmană a Franţei, despre care se estimează că este cea mai numeroasă din Europa de vest (având în jur de 4 milioane de membri). Cel mai recent proces împotriva statului francez a fost intentat anul trecut de o tânără de 24 de ani, care se declară „devotată religiei musulmane” şi care spune că legea îi îngrădeşte libertatea de exprimare, de asociere şi libertatea religioasă. Ea menţionează în plângerea depusă că niciun membru al familiei sale nu pune presiune asupra sa pentru a se îmbrăca într-un anumit fel. Tânăra a fost reprezentată la CEDO de o firmă britanică de avocatură, relatează thelocal.fr.

Potrivit hotărârii luate ieri de CEDO, interzicerea vălurilor de tip burqa ş iniqab, în public, nu depăşeşte libertăţile pe care le au statele semnatare ale Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului şi, în consecinţă, nu încalcă drepturile femeilor musulmane.

După 2010, legi similare celei din Franţa au fost adoptate în Belgia şi în unele părţi din Elveţia. Mai mult, potrivit presei internaţionale, introducerea unor astfel de interdicţii este luată în considerare şi state precum Italia sau Olanda.