Pacienţii care au epilepsie cu debut după 27 de ani nu pot fi încadraţi într-un grad de handicap şi nu pot fi pensionaţi, din cauza unui vid legislativ, astfel că ei nu sunt asiguraţi, a declarat la conferinţa MEDIAFAX, directorul executiv al Asociaţiei Pacienţilor cu Epilepsie Ileana Ştefan.
Directorul executiv al Asociaţiei Pacienţilor cu Epilepsie din România (ASPERO) a spus, la conferinţa MEDIAFAX , că pacienţii cu epilepsie nu au acces la medicamentele noi, solicitând factorilor de decizie să precizeze care sunt creiteriile legale şi morale pe care statul şi le-a asumat atunci când au decis acest lucru.
Ileana Ştefan a precizat că, dincolo de neajunsurile financiare, care nu asigură accesul corect la tratament pentru aceşti pacienţi, există probleme majore şi din cauza legislaţiei existente, care fie nu este completă, fie nu este aplicată.
Reprezentanta ASPERO a adăugat că drepturile acestor pacienţi sunt încălcate prin faptul că acccesul la tratament se stabileşte prin lege, pentru un anumit număr de pacienţi.
O altă problemă semnalată de directorul executiv al ASPERO se referă la faptul că legislaţia în vigoare prevede încadrarea în grad de handicap doar a bolnavilor de epilepsie a căror boală a debutat înainte de împlinirea vârstei de 27 de ani.
"Dacă boala debutează până în 27 ani, pacientul beneficiază de certificat de handicap, dacă debutează după, nu mai primeşte un astfel de certificat. Ce face un pacient dacă de la 18 ani la 27 de ani lucrează şi apoi nu mai poate face acest lucru? Ei nu sunt acoperiţi de asigurare, pentru că nu mai pot lucra, nu se pot pensiona pentru că nu au contribuit suficient. Ar trebui modificată Legea 448 privind protecţia drepturilor persoanelor cu dizabilităţi", a mai spus Ileana Ştefan
Directorul executiv al ASPERO a mai spus că ar fi necesare sesiuni de informare în cadrul Poliţiei Rutiere, întrucât poliţiştii ar trebui să fie instruiţi pentru a şti cum să intervină în cazul în care se confruntă cu un pacient aflat în criză de epilepsie.
Ea a mai semnalat faptul că, deşi există legislaţia care permite bolnavilor de epilepsie, în anumite condiţii, să poată conduce, acest lucru nu se aplică în România.
Ileana Ştefan a precizat că Ordinul 1162/2006 stabileşte că pot fi declaraţi apţi conducătorii auto care suferă de epilepsie dacă timp de un an de zile nu au avut nicio criză.
Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, şi preşedintele CNAS, Gheorghe Radu Ţibichi, au discutat, la conferinţa MEDIAFAX, cu specialişti de top în neurologie şi decidenţi din administraţie şi din domeniul medical despre situaţia şi problemele bolnavului cu epilepsie.
Şase milioane de europeni şi peste 70 de milioane de oameni la nivel mondial suferă de epilepsie, aceasta fiind cea mai frecventă tulburare neurologică gravă. Epilepsia poate să apară la orice vârstă, însă cel mai frecvent este diagnosticată fie la vârste foarte mici, fie după 65 de ani. Există şi un prag intermediar, în care epilepsia apare la oameni tineri, complicându-le astfel nu doar sănătatea, ci şi viaţa socio-profesională.
În România sunt luaţi în evidenţele medicilor aproximativ 200.000 de pacienţi cu epilepsie, conform statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Specialiştii din ţara noastră estimează însă că numărul acestora ar fi mult mai mare, între 300.000 şi 500.000 de români suferind în realitate de epilepsie.
a