Indicele de Percepţie a Corupţiei (CPI) reflectă modul în care experţi independenţi şi din mediul de afaceri percep corupţia existentă în statele lumii.

 

Raportul arată că sistemele sanitare au demonstrat pe timpul pandemiei că fac faţă cu greu unei situaţii de criză atunci când în ţara respectivă există un nivel al corupţiei ridicat. Statele care au un scor bun în clasament investesc mai mult în Sănătate şi tind să încalce mai puţin anumite drepturi ale pacienţilor.

 

Raportul mai arată că lipsa de transparenţă în achiziţiile publice şi lipsa unor măsuri constante pentru digitalizarea proceselor administrative sunt probleme care s-au accentuat în România, în contextul pandemiei.

 

 

Deşi punctajele sunt similare cu cele din 2019 pentru majoritatea statelor membre ale UE, România, Bulgaria şi Ungaria împart ultimul loc al clasamentului cu acelaşi scor, 44 de puncte din 100 posibile, unde zero înseamnă “foarte corupt”, iar o sută înseamnă “deloc corupt”. Peste două treimi dintre ţările UE au obţinut un scor mai slab de 50 de puncte.

 

În lume, România se află în clasament pe locul 69, sub ţări precum Rwanda, Grenada, Belarus, Armenia sau Muntenegru.

 

 

 

 

Sursa: www.biziday.ro