În Dobrogea, există o peşteră despre care cercetătorii români şi cei ai NASA spun că este singurul loc descoperit până acum pe Pământ care ar rezista unui cataclism natural la nivel global sau unui război nuclear total.

Nu poate fi un adăpost pentru oameni, deoarece are un mediu toxic, sulfuros. Tocmai în asta constă unicitatea ei. Aici s-a format un ecosistem vechi de 300 de milioane de ani care cuprinde peste 200 de specii adaptate să trăiască fără oxigen şi care nu au nicio legătură cu exteriorul. Până şi apa provine dintr-o rezervă subterană care se pare că a fost păstrată aici timp de 2500 de ani. Neprimind alimentaţie din exterior, s-a creat un ecosistem închis, total diferit de cele aflate la suprafaţă. Printre speciile noi de carnivore găsite aici se numără doi pseudoscorpioni, un miriapod, o specie nouă de lipitoare, patru păienjeni şi un scorpion de apă, diferit de rudele sale cunoscute. Peştera a fost descoperită întâmplător, la construirea unei termocentrale, în anul 1986.

Specialiştii de la NASA au denumit Peştera Movile “Marte subpământean”. Peştera se întinde pe o lungime de 300 de metri. "Dacă cumva viaţa pe Pamânt ar fi nimicită, ecostistemul ar putea să reziste, pentru că el nu depinde de ceea ce se întâmplă la suprafaţă. Asta a fost interesant pentru că a fost lansată ipoteza că viaţa pe Marte ar putea sa existe, dar nu acolo unde o căutam noi, ci în peşterile vulcanice”,a declarat geologul Cristian Lascu.

Intrarea în peşteră este securizată. Peştera se află în conservare, acces având doar cercetătorii.


Sursa: protv.ro, romania-redescoperita.ro