Actriţa Draga Olteanu-Matei împlineşte joi, 24 octombrie, 80 de ani, ea fiind sărbătorită miercuri, în avanpremieră, de colegii de la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ cu un mic eveniment surpriză.
Fără să ştie nimic despre surpriza care i s-a pregătit, Draga Olteanu-Matei a avut nevoie de câteva minute să îşi revină, fiind întâmpinată de actorii teatrului cu flori şi tradiţionalul cântec de 'La mulţi ani'.
Aniversarea s-a desfăşurat în sala Consiliului Judeţean, în prezenţa consilierilor judeţeni şi a preşedintelui CJ, Culiţă Tărâţă. 'Abia am reuşit să îmi revin din aceste emoţii puternice pentru că era să fac infarct. Eu credeam că vin să discut cu domnul preşedinte ce proiecte am, pentru că vreau să mai fac una alta, nu îmi place să stau degeaba. Am idei, că la vârsta asta când nu ai ce face, stai şi te gândeşti, şi îţi vin în cap tot felul de lucruri', a declarat Draga Olteanu Matei.
Născută pe 24 octombrie 1933 la Bucureşti, Draga Olteanu-Matei a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Capitală în 1956. Cariera ei se întinde pe parcursul a peste 50 de ani în care a încântat spectatorii români interpretând sute de personaje în film, teatru şi televiziune.

A interpretat roluri antologice în filme care au marcat istoria cinematografului românesc, precum 'Cucoana Chiriţa' (regia — Mircea Drăgan, 1986), 'Ilustrate cu flori de câmp' (regia — Andrei Blaier, 1974), 'Nea Mărin Miliardar' (regia — Sergiu Nicolaescu, 1979) sau 'Buletin de Bucureşti' (regia — Virgil Calotescu, 1982).

Draga Olteanu-Matei a debutat în film cu un rol în lungmetrajul 'Blanca' (1955), regizat de Mihai Iacob şi Constantin Neagu, în distribuţia căruia se regăseau, printre alţii, Amza Pellea şi Silvia Popovici. Alături de aceştia doi, dar şi de actori precum Marin Moraru, Gheorghe Dinică, Ştefan Iordache, Victor Rebengiuc sau Tamara Buciuceanu-Botez, Draga Olteanu-Matei este una dintre cele mai importante personalităţi ale generaţiei sale de actori.

Pe parcursul carierei sale în film, Draga Olteanu-Matei a colaborat şi cu regizori importanţi, precum Dan Piţa, Nicolae Mărgineanu, Elisabeta Bostan sau Geo Saizescu.

După pensionarea sa de la Teatrul Naţional din Bucureşti, în 2007 Draga Olteanu-Matei s-a retras la Piatra Neamţ, unde şi-a înfiinţat propria companie: 'Teatrul Vostru' — primul teatru particular din România cu actori neprofesionişti.

În 2010, Draga Olteanu-Matei a primit premiul Gopo pentru întreaga activitate.