Un eventual impozit de 1% pe cifra de afaceri ar închide 90% din agenţiile de turism din România, domeniu cu o rată a rentabilităţii de 1-1,2%, iar în cazul unui impozit de 2% din venituri, ar dispărea toate agenţiile de turism din ţară, rezultă din date ale Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT) transmise Profit.ro. Noul program de guvernare prevede ca, de la 1 ianuarie 2018, impozitul pe profit să fie înlocuit de un impozit pe cifra de afaceri, iar ministrul Finanţelor a afirmat recent că treptele de impozitare vor fi de 1%, 2% sau 3% pentru toate firmele.

Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), Alin Burcea, proprietar al Paralela 45, una dintre cele mai mari şi mai vechi agenţii de turism din România, susţine că, în cel mai fericit scenariu, cu impozit de 1%, mai mult de 2.000 dintre cele 2.200 de agenţii de turism din România vor deveni nerentabile şi vor fi închise. Rata de rentabilitate a unei agenţii, respectiv profitul rămas după ce au fost acoperite cheltuielile, este de 1-1,2% din totalul rulajului.

"La un impozit de 1% pe cifra de afaceri, nu mai rămâne nimic. Vor supravieţui doar câteva agenţii mari, sub 10%, care au o rată a rentabilităţii de 1,7-1,8, dar nici acestea nu vor avea niciodată bani de dezvoltare", spune şeful ANAT.

Agenţiile trebuie să-şi acopere absolut toate cheltuielile din comisionul de 6-7%, din care este reţinută TVA de 19% şi plătite salariile agnajaţilor. În consecinţă, din totalul veniturilor, rata de rentabilitate a unei agenţii de turism este, în medie, de 1-1,2%.

"În acest context, la 1% impozit pe cifra de afaceri, 90% din agenţiile de turism sunt condamnate să nu aibă niciodată profit şi vor fi închise. La 2% impozit, toate agenţiile din România vor fi închise", mai spune şeful ANAT. În opinia sa, nu doar această măsură din noul program de guvernare va afecta grav turismul, ci şi majorarea salariului minim.

"Salariul minim de 2.000 de lei în 2018 e o nenorocire pentru turism, pentru că e foarte mare. Va fi o situaţie foarte gravă", a adăugat şeful ANAT.