Finlanda ar putea pune în practică visul oricui: renunţarea la muncă! În premieră pentru o ţară a Uniunii Europene, Guvernul finlandez vrea să acorde tuturor cetăţenilor o alocaţie de bază de până la 1.000 de euro. Ceea ce înseamnă că munca va deveni o opţiune de viaţă.

Susţinătorii propunerii spun că traiul pentru cei care vor alege să nu mai muncească va fi unul modest, dar fără lipsuri. Această sumă ar înlocui toate celelalte cheltuieli cu asigurările sociale. 

Dacă va fi aprobat, proiectul va fi mai întâi implementat în regiunile cu cele mai mari rate ale şomajului din ţară.

Deşi e susţinută de aproape 80 la sută din populaţia finlandeză, măsura întâmpină totuşi critici puternice. Opozanţii spun că proiectul va duce la prăbuşirea economiei şi a finanţelor publice. Plus ca îi va obişnui pe oameni cu inactivitatea. Despre acest venit minim garantat se vorbeşte de mai multe luni, încă înainte de alegerile din aprilie, în urma cărora în coaliţia de guvernare a intrat în partid eurosceptic.

Finlanda are probleme. Ţara va depăşi cu greu o recesiune de trei ani în acest an, în timp ce rata şomajului va creşte probabil în 2015, după ce în 2014 a depăşit 7,4 la sută.

Cu o populaţie în curs de îmbătrânire, cu cheltuielile statului apropiindu-se de 60% din PIB şi venituri fiscale scăzute, ceva trebuie schimbat şi aceasta rapid, susţin specialiştii.