Curtea Constituţională a României (CCR) a decis că este neconstituţională legea prin care a fost redus numărul de posturi vacante din administraţia centrală şi locală şi au fost concediaţi zeci de funcţionari publici.

CCR a admis, cu majoritate de voturi, obiecţia de neconstituţionalitate faţă de Legea privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 77/2013.

 Această ordonanţă stabileşte unele măsuri privind asigurarea funcţionalităţii administraţiei publice locale şi numărul de posturi, precum şi reducerea cheltuielilor la instituţiile şi  autorităţile publice din subordinea, sub autoritatea sau în coordonarea Guvernului ori a ministerelor sunt neconstituţionale.

Decizia CCR s-a bazat pe art.115 alin. (6) din Constituţie. Potrivit acestei prevederi constituţionale, „ordonanţele de urgenţă nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituţionale, nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertăţile şi  îndatoririle prevăzute de Constituţie, drepturile electorale şi nu pot viza măsuri de trecere silită a unor bunuri în proprietate publică“.

Obiecţia de neconstituţionalitate a Legii privind aprobarea OUG nr. 77/2013 a fost formulată de un număr de 61 de deputaţi de la PDL şi PPDD.

 OUG 77/2013 a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 393, din 29 iunie 2013, data la care a intrat in vigoare. De asemenea, legea pentru adoptarea acestei ordonanţe a fost adoptată de Parlament în decembrie 2013. Decizia CCR va intra în vigoare în momentul publicării în Monitorul Oficial al României.

 Unele instituţii au trebuit să-şi reducă numărul de posturi cu 4%, în funcţie de propria analiză.

 Potrivit OUG 77/2013, la data intrării in vigoare a acesteia au fost desfiintate posturile vacante la ministere, instituţii şi autorităţi aflate în subordinea/autoritatea Guvernului, instituţiile finanţate din bugetul asigurărilor sociale de stat.

Aceste instituţii publice au fost obligate să îşi modifice structurile funcţionale, astfel încât numărul total al funcţiilor de conducere să fie de maximum 12% din numărul total al posturilor aprobate, se menţionează în OUG 77/2013.

În plus, prin OUG 77/2013, a fost dispusă reducerea a 4% din totalul posturilor ocupate în Ministerul Agriculturii, Ministerul Afacerilor Interne, inclusiv prefecturile, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Ministerul Economiei, Ministerul Educaţiei Naţionale, Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Muncii, Ministerul Mediului, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Transporturilor şi Secretariatul General al Guvernului.