Au fost destui ploieşteni care au pus mâna pe lopeţi pentru a-şi curăţa zăpada din faţa curţilor, a blocurilor, a magazinelor, dar parcă mai mulţi au fost cei fără nicio reacţie.

 Calaţi pe ideea „plătesc impozit, primăria să-mi cureţe“, cei mai mulţi au rămas străini efortului la lopată pe ideea că „am făcut şcoală ca să stau la birou“. Exemplele personale ale câtorva gospodari de pe scara blocului, ori de pe strada de case au rămas fără ecou. Indiferenţa este de multe ori cuplată cu o stare de irascibilitate constantă la orice fel de observaţie. De cele mai multe ori, cetăţenii nici nu ştiu că au obligaţia da face curat în faţa proprietăţilor, ori a domiciliilor. Hotărârea de Consiliul Local 228/2006 este total necunoscută iar nici amenzile nu au fost aplicate cu stricteţe în ultimii ani, pentru ca legea să poată fi respectată.

Nu de puţine ori, pietonii pot fi văzuţi circulând pe carosabil tocmai din această cauză, a trotuarelor impracticabile.

Alţii au înţeles altfel ideea de gospodărire  şi au făcut curăţenie în faţa curţii ori a blocurilor, aruncând zăpada pe carosabilul proaspăt curăţat de utilaje. Nu au fost puţini şoferii care au s-au trezit cu „felii“ de zăpadă peste parbriz.

Dincolo de reacţia lentă a operatorului de salubritate, aici e vorba de o normă minimală de gospodărire. Zăpada de pe trotuar chiar nu mai este obligaţia autorităţii ci a cetăţeanului şi a administratorului de firmă.

Singura instituţie îndrituită să reglementeze această situaţie prin sancţiuni este Poliţia Locală. Încă de la începutul acestei săptămâni, poliţiştii locali au patrulat pe străzi şi au atenţionat şi notificat  ploieştenii cu privire la obligaţia pe care o au de a înlătura zăpada din dreptul locuinţei sau a sediului de firmă, în conformitate cu prevederile Hotărârii de Consiliu  Local nr. 228/2006 - privind gospodărirea localităţii. Aproape 500 de notificări au fost formulate celor care nu s-au conformat. Menţionăm că, printre cei avertizaţi se regăsesc şi asociaţii de proprietari care, într-un număr destul de mare, nu au îndepărtat zăpada de pe căile de acces.

Nu au lipsit nici sancţiunile, astfel că până în prezent, poliţiştii locali au aplicat sancţiuni contravenţionale pentru reprezentanţii a 70 societăţi comerciale pentru neîndepărtarea zăpezii din faţa sediilor sau a punctelor de lucru. Sancţiunile contravenţionale se ridică la valoarea de 500 şi 1.500 de lei pentru persoanele fizice şi 1.000 şi 2.500 de lei pentru persoanele juridice.

Poate mai multă fermitate în aplicarea de sancţiuni conform prevederilor hotărârii locale ar fi soluţia cea mai bună pentru disciplinarea acestui fenomen al „mi-se-rupe-ismului“.