Comisia de Libertăţi Civile din Parlamentul European a aprobat o rezoluţie potrivit căreia Comisia Europeana trebuie să facă imediat un sistem de monitorizare a tuturor statelor membre privind respectarea valorilor UE şi a criteriilor de accedere în UE. Rezoluţia, votată de 31 de membri, în timp ce alte 18 au fost contra, a analizat respectarea drepturilor fundamentale în UE în 2012, după cum se arată într-un material publicat de Parlamentul European, intrat in posesia caleaeuropeana.ro.

Este timpul ca UE sa pună în practică mecanisme care să asigure corecta aplicare a valorilor europene şi a criteriilor de la Copenhaga, care să rămână valide şi după intrarea în UE. Instrumente de monitorizare şi sancţionare trebuie să fie create în acest sens, implicând instituţii ale UE, statelor membre şi corpuri de experţi precum Agenţia pentru Drepturi Fundamentale şi Consiliul Europei, a declarat raportorul Louis Michelle, membrul belgian al grupului ALDE (liberali).

Comisia Europeana trebuie să instituie imediat un nou sistem de monitorizare a criteriilor de aderare, cunoscute sub numele de „Criteriile de la Copenhaga“, în mod regulat şi într-o manieră obiectivă, se arată în textul rezoluţiei. Acest nou mecanism Copenhaga va servi pentru a fixa indicatori, recomandări şi sancţiuni precum îngheţarea fondurilor europene pentru ţările care nu respectă aceste criterii. Acest lucru trebuie făcut în mod obiectiv, evitând dublul standard.

Parlamentarii europeni au sugerat modificări ale Tratatului, precum revizuirea Articolului 7 – reguli pentru a determina dacă există un risc serios de a încălca valorile UE într-un stat membru. Acest lucru ar trebui să separe termenul de risc de încălcare. Pentru a preveni încălcarea valorilor UE pe termen lung, parlamentarii europeni cer crearea unei Comisii Copenhaga, formată din experţi la nivel înalt, specializaţi în drepturi fundamentale.