Procesul de votare a început fără probleme în judeţul Prahova, la nivelul celor 624 de secţii de votare.
Astăzi, 1.200 de poliţişti, alături de peste 550 de jandarmi, 310 pompieri şi 140 alte efective din cadrul altor structuri M.A.I. vor asigura măsurile de ordine şi linişte publică, pentru prevenirea oricăror fapte antisociale în zona secţiilor de votare, având în vedere buna derulare a procesului electoral.
Dat fiind amploarea activităţilor în contextul procesului electoral, dar şi necesitatea îndeplinirii celorlalte misiuni, inclusiv cele de limitare a răspândirii infecţiilor cu SARS-COV-2, conducerea IPJ Prahova a dispus suplimentarea dispozitivelor curente de ordine şi siguranţă publică cu angajaţi de la alte structuri.
Conform legii, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare are obligaţia să ia toate măsurile pentru a sigura corectitudinea operaţiunilor de votare şi pentru ca alegerile să decurgă în bune condiţii.
În ceea ce priveşte menţinerea ordinii, atribuţiile preşedintelui secţiei de vot se întind şi în afara localului de vot, precum şi pe străzi şi în pieţe publice, până la o distanţă de 50 m.
În afară de membrii biroului electoral al secţiei de votare, de candidaţi, şi de celelalte persoane prevăzute de reglementările legale, nicio altă persoană nu poate staţiona în locurile publice din zona de votare sau în localul de vot mai mult decât timpul necesar pentru votare.
Persoanele care refuză să se conformeze dispoziţiilor preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot şi în împrejurimi poate primi o amendă cuprinsă între 1.500 şi 4.500 de lei.
Sfătuirea alegătorilor la sediul secţiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit competitor electoral se sancţionează cu amendă cuprinsă între 4.500 şi 10.000 de lei. Cu aceeaşi amendă se sancţionează continuarea propagandei electorale.
Precizez că Biroul Electoral Central a emis o Decizie prin care a interzis comercializarea şi consumul de băuturi alcoolice în zona de protecţie a secţiei de votare, respectiv în limita celor 50 de metri.
Au drept de vot cetăţenii români care au peste 18 ani. Nu au drept de vot debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie şi nici persoanele cărora li s-a interzis exercitarea dreptului de a alege, pe durata stabilită prin hotărâre judecătorească definitivă.
Fiecare alegător are dreptul la un singur vot pentru alegerea Senatului şi la un singur vot pentru alegerea Camerei Deputaţilor. Alegătorii votează la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi au domiciliul ori reşedinţa. Alegătorul care nu se află în localitatea unde îşi are domiciliul sau reşedinţa, poate vota la orice secţie de votare din altă unitate administrativ-teritorială dacă aceasta se află în cadrul aceleiaşi circumscripţii electorale, ca şi localitatea de domiciliu sau de reşedinţă.
În conformitate cu decizia Biroului Electoral Central, alegătorul care deţine o dovadă de reşedinţă al cărei termen de valabilitate a expirat în perioada 1 martie – 6 decembrie 2020, îşi poate exercita totuşi dreptul de vot în circumscripţia electorală unde şi-a stabilit reşedinţa.
Vă reamintesc că în cadrul acestui proces electoral se utilizează Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal.
Cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în România care în ziua votării se află în ţară îşi pot exercita dreptul de vot în baza unuia dintre următoarele acte de identitate: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu sau paşaportul de serviciu electronic. Elevii din şcolile militare pot vota cu carnetul de serviciu militar.
Pentru a veni în sprijinul cetăţenilor, Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Persoanelor Prahova şi-a adaptat şi a extins programul de lucru astfel încât să rezolve în mod operativ solicitările privind eliberarea documentelor de identitate. Pentru ziua de astăzi programul de lucru cu publicul se va realiza în intervalul 7.00 – 21.00.
Vă reamintesc că potrivit Deciziei Biroului Electoral Central, alegătorul care deţine un act de identitate al cărui termen de valabilitate a expirat în perioada 1 martie – 6 decembrie 2020, poate totuşi să îşi exercite dreptul de vot în baza acestuia.
Prezenţa oricărei persoane în cabina de vot, în afara celei care votează, este interzisă. Totuşi, alegătorul care, din motive temeinice, constatate de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, nu poate să voteze singur, are dreptul să cheme în cabina de votare o altă persoană pentru a-l ajuta. Aceasta nu poate fi din rândul observatorilor sau al membrilor biroului electoral al secţiei de votare. Preşedintele secţiei de vot poate lua măsuri ca staţionarea unui alegător în cabina de votare să nu se prelungească nejustificat.
Reamintesc că printr-o Decizie a BEC a fost interzisă utilizarea în cabina de vot a aparatelor de fotografiere, înregistrare sau preluare de imagini.
Alegătorii şi toate celelalte persoane implicate în procesul electoral trebuie să respecte măsurile speciale de protecţie stabilite în contextul pandemiei de COVID-19, astfel încât să fie evitată răspândirea virusului SARS-CoV-2.
Accesul alegătorilor în sediul secţiei de votare se va face eşalonat, spre a evita aglomerările. Alegătorii sunt obligaţi să poarte masca de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, şi să îşi dezinfecteze mâinile la intrarea în sediul secţiei de votare şi la ieşire. De asemenea, se va evita contactul fizic cu membrii biroului electoral al secţiei de votare şi atingerea aceloraşi obiecte sau materiale.
Persoanele care prezintă un risc crescut de a dezvolta o formă gravă de COVID-19 - de exemplu au vârsta peste 65 de ani, au diabet zaharat sau alte boli cronice ori au imunitate deficitară - pot solicita acces prioritar în localul de vot.
Împiedicarea unei persoane să voteze se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
Persoana care votează fără a avea acest drept, votează de două sau mai multe ori sau prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.
Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează utilizarea unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals.
Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit competitor electoral se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. Precizez că şi tentativa la infracţiunile electorale se pedepseşte.
Precizări ale IJP Prahova în legătură cu desfăşurarea alegerilor parlamentare!
6 decembrie 2020
(47 vizualizări)
Din aceeaşi categorie:
O ploieşteancă are nevoie de ajutorul vostru!
(26 martie 2015)
383 vizualizări
Un elev al şcolii de poliţie din Câmpina, prins la furat într-un mall din Ploieşti
(2 martie 2020)
160 vizualizări
APA NOVA PLOIESTI ANUNTA INTRERUPEREA ALIMENTARII CU APA POTABILA, IN DATA DE 22 AUGUST 2018
(21 august 2018)
94 vizualizări
Alegerile locale vor fi amânate! Când ar putea fi organizate?
(6 aprilie 2020)
76 vizualizări
Programul oficial al manifestărilor de 1 Decembrie la Ploieşti
(30 noiembrie 2017)
806 vizualizări
Primarul din Valea Doftanei cercetat sub control judiciar
(22 mai 2015)
127 vizualizări
Cum face antreprenorul liberal bani pe trotuarele lui Dobre?
(16 iunie 2018)
1921 vizualizări
O nouă zi cu aglomeraţie pe DN1
(3 ianuarie 2016)
140 vizualizări
Operaţiune de salvare în Munţii Bucegi
(11 decembrie 2019)
56 vizualizări
Consilierii liberali nu votează garantarea de către Consiliul Local a leasingului pentru autobuzele TCE!
(27 februarie 2014)
578 vizualizări
Accident pe DN1, la Nitoreşti
(24 iunie 2019)
165 vizualizări
O nouă acţiune de colectare a impozitelor la domiciliul ploieştenilor
(10 noiembrie 2014)
67 vizualizări
Copil dispărut la Ploieşti! Dacă l-aţi văzut sunaţi la 112!
(23 decembrie 2014)
890 vizualizări
"Sfinxul de aur"
(26 august 2014 - Răzvan BUNEA)
272 vizualizări
Două femei omorâte de GRIPĂ în Prahova! Numărul deceselor a ajuns la 79
(5 martie 2018)
575 vizualizări
Olimpiada de Tehnologia Informaţiei - etapa naţională se desfăşoară la Ploieşti
(17 mai 2017)
351 vizualizări
Furtunile şi ploile au lăsat peste 5000 de gospodării din Prahova fără energie electrică
(13 decembrie 2021)
41 vizualizări
Untul de arahide si glicemia
Untul de arahide poate controla glicemia si apetitul, conform unui studiu recent. Un
Untul de arahide poate controla glicemia si apetitul, conform unui studiu recent. Un
Cum să alegi ceasul inteligent potrivit pentru tine
Găsirea ceasului inteligent potrivit poate fi o sarcină descurajantă. Cu atât de
Găsirea ceasului inteligent potrivit poate fi o sarcină descurajantă. Cu atât de
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!
A luat foc internetul, au navalit deontologii, au explodat opiniile. Cazul Gheboasa, la mare concurenta cu fata ucisa in Mangalia care avea initial 12 ani si fusese violata, iar apoi 18 si ucisa de colega de camera In fapt, un produs al gradului de cultura aferent unor concetateni, domnul cu pricina a fost lasat sa evolueze intr-o siluire a...
Conflictele dintre Roberta Anastase şi Andrei Volosevici sunt vechi. Certurile dintre ei durează mult şi foarte greu vreun cunoscut reuşeşte să îi facă să comunice din nou. Rezultatul alegerilor interne de la PNL Ploieşti este încă o dovadă a faptului că liberalii au dorit să îi dea o lecţie lui Volosevici, arâtându-i voalat că nu este pe...
Prin 1951 Brâncusi a dorit să lase mostenire României 200 de lucrări si atelierul său parizian. Statul român a respins oferta. A fost o sedinţă si s-a decis că Brâncusi nu poate fi considerat un creator în sculptură pentru că "speculează prin mijloace bizare gusturile morbide ale societăţii burgheze". Cei care au hotărât asta au fost...
„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024
EURO = 4.9705 RON
USD = 4.6276 RON
GBP = 5.8148 RON
Top articole