Concert simfonic extraordinar joi, 23 ianuarie, dedicat Zilei Principatelor Unite Române. Programul este compus din Poemul "Glasurile Putnei" pentru cor bărbătesc şi orchestră cu coarde, de Viorel Munteanu, Variaţiuni Rapsodice pe tema "Lie, Ciocârlie" pentru pian şi orchestră, de Guy Bacons, "Moment Muzical" pentru pian şi orchestră, de Nicolae Kirculescu, "6 Dansuri Populare Româneşti" pentru nai şi orchestră de coarde - Suită de piese româneşti din secolul XIX pentru nai şi orchestră de coarde, de Bela Bartok şi Suita "Pintea Viteazul", de Liviu Glodeanu. Solişti vor fi Ioana Maria Lupaşcu (pian) şi Cornel Pană (nai), iar la pupitrul dirijoral al orchestrei simfonice ploieştene se va afla maestrul Ovidiu Bălan.
Ioana Maria Lupaşcu, pe care marele pianist Lazar Berman o descria drept „solistă cu enorme posibilităţi tehnice şi artistice”, s-a născut la Brăila, unde a studiat pianul de la vârsta de patru ani cu profesorul Mircea Bogatu. Formarea a continuat la Liceul de Muzică George Enescu din Bucureşti şi apoi la actuala Universitate Naţională de Muzică din capitală. După absolvire este admisă la Masterul Virtuosity Level la Conservatoire du Lausanne, Elveţia la clasa Prof. JF Antonioli, dar după câteva luni se mută în Italia, unde devine studenta marelui pianist Lazar Berman, la Accademia Europea di Musica. După încheierea masterului de trei ani în Perfecţionare Solistică, a continuat să lucreze cu Maestrul Berman până la tragica sa dispariţie în 2005, cei cinci ani de studiu cu marele pianist ajutând-o să-şi îmbogăţească mijloacele de expresie muzicală şi să aprofundeze viziunea asupra interpretării solistice. Deşi laureată a numeroase concursuri naţionale şi internaţionale, nu s-a simţit atrasă de viaţa competiţională şi a început cariera solistică, fiind prezentă pe scene din Italia, România, Elveţia , Croaţia, Slovacia, Belgia, Lituania, Turcia, Spania, Germania.
Cornel Pană este unul dintre cei mai mari naişti români, iar din 2011 este profesor în Elveţia, la şcoala din Goldach. Excelenţa tehnicii în interpretare este confirmată de cele peste 200 de distincţii alături de Orchestra România şi dublată de o deosebită capacitate de a compune, recunoscută prin titlul "Mozart Homage". A înregistrat peste 19 CD-uri între anii 1991 şi 2005 în România, Franţa, Irlanda, Germania, Canada şi SUA. Tactul pedagogic completează aceste calificări: după ani de profesorat la Liceul de Muzică "Dinu Lipatti" din Bucureşti, a coordonat alături de maestrul Gheorghe Zamfir clasa de nai de la Universitatea "Valahia" din Târgovişte şi a ţinut module la stagiile organizate de Joachim Domide, Joeri Murk şi Michael Dinner în Elveţia.
Concertul va începe la ora 19.00 în Sala "Ion Baciu" a Filarmonicii, iar biletele, în valoare de 30 de lei (întreg), 20 de lei (pensionari) şi 10 lei (elevi/studenţi) sunt disponibile la casa de bilete a Filarmonicii, la Agenţia Teatrală, în AFI Ploieşti şi online, pe www.filarmonicaploiesti.ro.
Sponsori oficiali: Alexandrion Group, BES România, Bergenbier, Apa Nova, BRD, Bristot, Conpet, Cora, Şcoala de Flori, The Fable, PECEF, Stenota, Delice, West Mall.
Parteneri media: Agerpres, ArteFapte, Ziarul Prahova, Jurnalul Prahovean, KissFM, MagicFM, Ştirile pro Prahova, Ploieşti TV, Fapt Divers, Ploieştii, Prahova Business, Prahova Economică, Prahova News, Prahova TV, Radio Prahova, Info Ploieşti City, Radio România Muzical, Stiri Actuale, Telegrama, TVR, Valea Prahovei TV.