Cea de a 65 a stagiune a Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploieşti se va deschide joi 14 seprembrie, de la ora 19.00. Întreaga stagiune se va desfăşura sub mottoul "Prin artă, spre bine!" - George Enescu.

Concertul de deschidere va fi unul extraordinar, iar pe scenă vor urca, sub bagheta maestrului Radu Postăvaru, câştigătorii ediţiei 2014 a Concursului Internaţional „George Enescu” - secţiunea interpretare: Ştefan Tarara - vioară, Eun Sun Hong -violoncel şi Josu de Solaun – pian.

Programul artistic, în întregime românesc, cuprinde lucrări din creaţia compozitorilor Paul Constantinescu şi George Enescu. Prima parte a concertului va debuta cu „Nocturna” de George Enescu în interpretarea pianistului Josu de Solaun şi va continua cu ultimul opus al lui Paul Constantinescu, „Triplul concert pentru vioară, violoncel şi pian”. În partea a doua, „Simfonia ploieşteană”, singura lucrare de gen dedicată unui oraş şi Filarmonicii ploieştene, va "ilustra" muzical viaţa Ploieştiului.

Biletele sunt disponibile atât online, pe www.festivalenescu.ro şi www.filarmonicaploiesti.ro, cât şi la Casa de Bilete a Filarmonicii „Paul Constantinescu” Ploieşti şi la Agentia Teatrală Ploieşti.

De altfel, întreaga stagiune 2017-2018 va fi una de excepţie. Evenimentele muzicale au fost prezentate într-o conferinţă de presă la care au participat Vlad Mateescu, directorul Filarmonicii, Georgiana Frâncu, directorul muzical al instituţiei, maestrul Radu Postăvaru, dirijorul care va deschide stagiunea, Mihaela Rus, directorul Teatrului Toma Caragiu şi consilierii locali George Botez şi Marius Dinu.

George Botez, reprezentantul Consiliului Local Ploieşti în Consiliul de Admnistraţie al Filarmonicii, a ţinut să îi felicite pe cei doi directori, ai Filarmonicii şi ai Teatrului, pentru faptul că au reuşit să transforme "Ploieştiul veşnic gri, într-un oraş cultural".

Conform staffului de conducere al Filarmonicii, pe toată durata stagiunii aniversare vor avea loc evenimente muzicale înglobate în Festivalul „Zilele Filarmonicii 65”, cu programe diverse, pentru toate categoriile de public: muzică simfonică, de jazz (de anul acesta Filarmonica ploieşteană este singura instituţie de acest gen din ţară care are un compartiment de jazz), muzică tradiţională românească

Stagiunea se desfăşoară, pentru prima dată, sub înaltul patronaj al Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale şi sub egida Districtului Rotary 2241 România – Moldova dar şi a Ambasadelor Argentinei, Rusiei, Coreei de Sud, Italiei, Germaniei şi Republicii Elene la Bucureşti.

Evenimentele se vor desfăşura atât în sala Filarmonicii cât şi în aer liber, spaţii neconvenţionale: mall-uri, muzee, aer liber, şcoli, alte săli de concert din judeţ şi din ţară, totul cu scopul de a promova cultura naţională. Nu vor lipsi parteneriatele cu alte instituţii de cultură din Prahova (Teatrul „Toma Caragiu”, Casa de Cultură „I. L. Caragiale”), din ţară: colaborări cu Corul Regal, Corul Academic Radio în realizarea unor concerte vocal-simfonice extraordinare, anul acesta Filarmonica fiind cea care organizează la Ploieşti împreună cu Asocaţia „Le Parnasse” – Franţa  Concursurile Internaţionale de vioară şi pian „Vatelot-Rampal” şi respectiv  „Steinway & Sons”, evenimente unice în România şi Europa de Est.

Unul dintre evenimentele de excepţie, o noutate pentru Ploieşti, va avea loc pe 16 decembrie 2017, data la care a avut loc primul concert al Filarmonicii ploieştene în urmă cu 65 de ani. La Sala Coloanelor a Palatului Culturii din Ploieşti va fi organizat cel mai important eveniment al stagiunii aniverasare: „Balul Filarmonicii”, unde vor fi prezente orchestra de muzică simfonică, populară şi de jazz pentru un eveniment complex la care vor participa toate personalităţile artistice care de-a lungul timpului au consolidat  prestigiul Filarmonicii „Paul Constantinescu”, sponsorii şi partenerii instituţiei.

Pe toată durata stagiunii, Filarmonica ploieşteană va găzdui simpozioane, masterclass-uri, concerte-lecţie, expoziţii, lansări de carte şi concerte realizate în parteneriat cu alte instituţii de cultură din Prahova şi din ţară. Din acest an, Filarmonica „Paul Constantinescu” dispune de un studio de înregistrări de dimensiuni mari, în care vor fi înregistrate cele mai importante concerte din stagiune şi Festivalul de Jazz, având totodată posibilitatea de a îl pune la dispoziţia orchestrelor, corurilor, formaţiilor din ţară şi străinătate pentru înregistrări sub sigla Filarmonicii.

Oricum, Vlad Mateescu, tânărul director al Filarmonicii, merită felicitat pentru faptul că a adus un suflu tânăr într-o instituţie despre care puţini ploieşteni aflaseră. Acum, faptul că o companie de asigurări a achiziţionat 700 de abonamente la concertele instituţiei demonstrează că tot mai mulţi oameni înţeleg importanţa culturii de calitate. De altfel, tot mai mulţi sponsori importanţi încep să se alăture eforturilor lui Vlad Mateescu şi a Mihaelei Rus, directorul Teatrului Toma Caragiu, de a demonstra că se pot întâmpla evenimente de excepţie din punct de vedere cultural şi într-un oraş industrial.