Sinaia este pentru trei zile capitala medicinii prahovene. Organizată de peste 30 de ani conferinţa „Zilele Medicinii Prahovene” are ca temă, în acest an, insuficienţa cardiacă, iar principalul organizator este medicul cardiolog Dumitru Predescu, şeful Secţiei Cardiologie de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Prahova. El ne-a povestit câteva lucruri despre cel mai important eveniment medical din această toamnă.
Ce înseamnă „Zilele Medicinei Prahovene”?
Este un eveniment care are loc în 7,8 şi 9 noiembrie la Sinaia. Un moment important pentru judeţ la care participă foarte mulţi specialişti şi sunt discutate probleme medicale deosebite. Are un caracter interdisciplinar, se adresează tuturor specializărilor medicale, iar medicii discută dspre patologia interdisciplinară, de aşa numitele probleme de graniţă, despre lucrurile care nu sunt foarte clare. Această ediţie are ca subiect insuficienţa cardiacă , dar se va vorbi şi despre cum poate fi anesteziat un bolnav cu insuficienţă cardiacă, ce probleme poate ridica un bolnav când este operat, ce se întâmplă dacă are anemie, dacă are şi un alt diagnostic.
Vin mulţi medici la astfel de evenimente?
Participă în general câteva sute de medici, între 400 şi 700 de medici din Prahova, dar şi din toată ţara. Cel mai mult am avut 800 de medici la una dintre ediţii. Au loc conferinţe şi întâlniri ştiinţifice susţinute de medici de renume din mai multe centre universitare. Anul acesta de la Institutul CC Iliescu, iar conducătorul ştiinţific este profesorul Carmen Ginghină, mai vin conferenţiarii Ioan Coman şi Bogdan Popescu de la Fundeni. De la Timişoara, Craiova, Iaşi vin alţi specialişti...
Cum se desfăşoară o astfel de consfătuire?
Este un eveniment deosebit deoarece este dezbătută o anumită temă. Medicii reuşesc să se informeze asupra problemelor şi să îşi lămurească nedumeririle. Urmează discuţii între medici, iar după o astfel de consfătuire teme importante din medicină sunt lămurite. Medicii se informează pentru a putea să îşi îngrijească bolnavii cum trebuie şi pot lua deciziile corecte atunci când au nedumeriri în legătură cu un diagnostic sau cu o anumită schemă de tratament.
Este dificil să organizezi un asemenea eveniment?
Este foarte greu să organizezi un astfel de eveniment. Sunt probleme legate, pe de o parte de medici. Trebuie să le oferi locuri de cazare, locaţii pentru conferinţe, pentru dezbateri. Trebuie să aduci problematica dezbătută la un anumit nivel. Trebuie să atragi personalităţi medicale în care au încredere ca să participe cu interes la eveniment. Nu este de neglijat nici partea financiară. O consfătuire ştiinţifică de acest nivel implică şi costuri. Banii vin două surse: taxele de participare ale medicilor şi firmele de medicamente şi echipamente medicale care vin să îşi promoveze produsele şi plătesc anumite taxe. Ar putea să mai existe şi o a treia sursă: donaţiile, dar în România este mai greu cu acest capitol
Ştiu că deja aveţi stabilită tema de dezbatere pentru anul viitor. Puteţi să ne spuneţi cum se vor desfăşura „Zilele Medicinei Prahovene” în 2014?
Anul viitor vom organiza conferinţa având ca temă de dezbatere legată de problemele de urgenţă, pre spital şi modul de rezolvare a lor în spital. Cel care se va ocupa de stabilirea temelor de discuţie va fi medicul Daniel Nicolae, directorul Serviciului de Ambulanţă Prahova. Încercăm ca atunci când organizăm o astfel de întâlnire să implicăm cât mai mulţi medici în organizare şi în stabilirea temelor de dezbatere.