În perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2015 s-a desfăşurat cea de-a treia ediţie a competiţiei naţionale „Oraşul Reciclării”. Proiectul a avut ca obiectiv implicarea şi mobilizarea comunităţilor locale în colectarea separată a deşeurilor menajere. Dintre cele 46 de oraşe şi municipii participante anul acesta la competiţie amintim: Braşov, Arad, Brăila, Bucureşti (Sectoarele 1 şi 6), Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Câmpina, Deva, Iaşi, Piteşti, Ploieşti, Tulcea şi Vaslui.

“La debutul acestei competiţii spuneam că, prin această campanie Sinaia poate deveni cel mai civilizat şi curat oraş din România doar cu implicarea şi ajutorul locuitorilor săi. Sunt foarte mândru de câştigarea acestui premiu şi sper ca împreună să facem tot ceea ce este necesar pentru ca, în oraşul nostru, colectarea selectivă să devină o prioritate şi un exemplu de bună practică. Felicit iniţiativa organizatorilor, mulţumesc locuitorilor oraşului, voluntarilor, echipei din Primăria Sinaia şi Grupului de Salubritate Urbană. Voi face tot posibilul ca, în viitor, Sinaia să rămână în topul oraşelor cu o colectare responsabilă a deşeurilor.” a spus primarul Vlad Oprea.

Competiţia este organizată anual de către Eco-Rom Ambalaje sub patronajul Comisiei de Mediu şi Echilibru Ecologic a Camerei Deputaţilor şi a Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice şi în parteneriat cu Asociaţia Municipiilor din România şi Institutul pentru Politici Publice. Prin această iniţiativă este urmărită creşterea participării populaţiei la serviciile de depozitarea selectivă a deşeurilor de ambalaje, dar şi îmbunătăţirea performanţei serviciului de colectare separată.

Timp de 6 luni (între 1 ianuarie – 30 iunie 2015), Sinaia a demonstrat că deţine cel mai performant sistem de colectare separată a deşeurilor de ambalaje din cele 46 de municipii şi oraşe participante. Criteriile care au stat la baza evaluării, conform regulamentului competiţiei, au fost: calitatea serviciilor de colectare separată a deşeurilor de ambalaje (însemnând accesul populaţiei la containerele colorate: verde pentru sticlă, albastru pentru hârtie, galben pentru plastic; aspectul acestora şi corectitudinea depunerii separate a deşeurilor în containere), cantitatea de resturi colectate separat per locuitor şi campaniile de conştientizare a populaţiei cu privire la importanţa depozitării separate a deşeurilor de ambalaje.
Pe parcursul competiţiei, în Sinaia au fost colectate separat 72.240 de kg de deşeuri de ambalaje, dintre care 9.460 kg de plastic, 32.740 de kg de hârtie-carton şi 30.040 de kg de sticlă. Prin acest proiect toţi locuitorii oraşului Sinaia au putut afla despre importanţa reciclării, având la dispoziţie 80 de containere colorate pentru separarea deşeurilor de ambalaje. Aceste rezultate au fost posibile datorită implicării Primăriei Sinaia şi a operatorului de salubritate SC Grup Salubrizare Urbană SA. Colectarea separată a debutat în Sinaia încă din anul 2012.

Rezultatul care a propulsat oraşul pe prima treaptă a podiumului este datorat şi campaniei “Verde Crud”, una prin care zeci de voluntari ies din case, în fiecare primăvară, pentru a curăţa staţiunea de gunoaie, dar şi de… nesimţirea celor care uită de cei şapte ani de-acasă. Anul acesta, acţiunea de ecologizare s-a desfăşurat în perioada 23 martie – 10 aprilie. În acest interval, aproximativ 150 de tineri cu vârste cuprinse între 11 şi 37 de ani au ignorat condiţiile meteo, nu tocmai favorabile, şi au curăţat oraşul Sinaia de aproximativ 500 de saci plini de gunoaie. Efortul lor care a “cântărit” greu la cantitatea de deşeuri luată în calcul pentru concurs, a fost completat de acţiunea continuă a sinăienilor de a colecta selectiv deşeurile. Mulţumim pe această cale tuturor voluntarilor sinăieni dar şi Asociaţiei Tinserv Sinaia, pentru sprijinul substanţial acordat în campaniile de ecologizare.

Competiţie fără perdanţi

Locul al II-lea în competiţie a fost obţinut de municipiul Mediaş, care a câştigat pentru elevii claselor a III-a oportunitatea de a învăţa într-un mod dinamic şi creativ despre importanţa colectării separate prin programul educaţional “Laboratorul Verde al Reciclării”.
Câmpia Turzii s-a clasat pe locul al III-lea, câştigând organizarea unei campanii de informare şi conştientizare a populaţiei cu privire la importanţa colectării separate a deşeurilor de ambalaje.
Dar trebuie menţionat faptul că este o competiţie fără perdanţi, este una din care toţi cei implicaţi ies câştigători, alegându-se cu o localitate mai curată şi cu o conştientizare mai bună în ceea ce priveşte acest proces de selectare colectivă.
Concursul “Oraşul Reciclării” este organizat de Eco-Rom Ambalaje, sub patronajul Comisiei de Mediu şi Echilibru Ecologic a Camerei Deputaţilor şi a Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice şi în parteneriat cu Asociaţia Municipiilor din România şi Institutul pentru Politici Publice.